Sebastian Burduja a semnat încă 24 de contracte pentru investiții în surse regenerabile și stocarea energiei

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat încă 24 de contracte de finanțare în cadrul unui apel realizat prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în surse regenerabile și stocarea energiei.

Sebastian Burduja a semnat încă 24 de contracte prin Fondul pentru Modernizare

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, luni, 24 de contracte de finanțare în cadrul apelului finanțat prin Fondul pentru Modernizare. Aceste contracte sunt parte din Programul-cheie 1, axat pe Surse Regenerabile de Energie și Stocarea Energiei, și au ca scop sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, dedicate autoconsumului pentru entități publice.

Valoarea totală a proiectelor aprobate se ridică la 68.077.227,21 lei, echivalentul a 13.682.764,64 euro. Din această sumă, Fondul pentru Modernizare contribuie cu 62.118.458,89 lei, adică 12.485.118,56 euro. Aceste investiții vor adăuga o capacitate totală instalată de 9,54986 MW în infrastructura energetică a României.

Ministerul Energiei a subliniat importanța acestor proiecte în contextul tranziției către o economie mai verde și mai sustenabilă, contribuind nu doar la diversificarea surselor de energie, dar și la reducerea emisiilor de carbon și la îmbunătățirea securității energetice naționale. Aceste inițiative marchează un pas important în direcția creșterii capacității de generare din surse regenerabile, consolidând astfel poziția României în peisajul energetic european

”Prin semnarea acestor 24 de noi contracte de finanţare, ne reconfirmăm angajamentul pentru dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a energiei regenerabile în România.

Aceste proiecte nu numai că vor contribui la creşterea capacităţii de producţie a energiei verzi, dar vor aduce şi beneficii semnificative pentru comunităţile locale prin reducerea facturilor pentru instituţiile publice locale, asigurarea autonomiei energetice şi protejarea mediului”, arată ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Investiții pentru un viitor „verde”

El subliniază că aceste investiții sunt fundamentale pentru construirea unui viitor sustenabil și pentru facilitarea tranziției către o economie verde.

Ministrul Energiei a declarat că, de la începutul mandatului său, au ales să prioritizeze investițiile din PNRR și Fondul pentru Modernizare. A subliniat că efectele acestor investiții nu se vor resimți într-un timp scurt, dar pe termen mediu și lung, noile capacități de producție vor contribui la obținerea independenței energetice a țării și vor avea impact în asigurarea unui mediu mai curat, precum și în reducerea prețului energiei din facturile românilor. Ministrul a afirmat că vor continua să sprijine astfel de inițiative și să investească în viitorul energetic al României.

Printre cei 24 de beneficiari ai finanțării din Fondul pentru Modernizare se numără instituții și autorități precum Universitatea Ovidius Constanța, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială „URBAN-INCERC”, primăria Municipiului Slobozia, primăria Orașului Hațeg, precum și primăriile a 20 de comune din județele Iași, Cluj, Hunedoara, Tulcea, Ilfov, Timiș, Suceava, Olt, Mureș, Constanța, Arad și Neamț.