Sebastian Burduja, discurs la ADIPEC 2023 din Abu Dhabi
Sebastian Burduja a participat luni la ceremonia de deschidere a ADIPEC 2023. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate domeniului energetic. Aici el a ținut un discurs în care a vorbit despre proiectele energetice majore ale României.
La acest eveniment iau parte 160.000 de specialiști în domeniul energiei, directorii ai peste 2200 de companii și peste 40 de miniștri din diverse țări din întreaga lume.
În acest context, ministrul a amintit despre cele 20 de miliarde de euro în granturi pentru investiții în surse regenerabile obținute de România. El a subliniat că țara noastră a reușit această performanță prin învățarea lecției conlucrării.
„Trebuie să lucrăm împreună. Este prima lecție pe care o aducem din România. Avem 20 de miliarde de euro granturi pentru investiții în surse regenerabile, în tranziția energetică”, a spus Burduja, în ceremonia de deschidere.
Oficialul român a oferit și un exemplu în care, pe planul energiei regenerabile, Guvernul a jucat bine rolul de „facilitator”. Astfel, în cadrul unui proiect în care se dorea „construirea de aproximativ un Gigawatt de energie solară și eoliană”, s-a reușit construirea a 3,5 Gigawați.
„Să vă dau un exemplu: am avut un apel competitiv în valoare de 400 de milioane de euro. Voiam să stimulăm construirea de aproximativ un Gigawatt de energie solară și eoliană.
Am ajuns să construim 3,5 Gigawați.Atât timp cât guvernul joacă bine acest rol de facilitator, stimulează piața privată și creează condițiile potrivite. Asta trebuie să facem”, a explicat el.
Ministrul a vorbit despre provocările legate de tranziție și transmitere
Sebastian Burduja a amintit în acest context despre colaborarea transfrontalieră, cu accent pe „creșterea energiei verzi în mixul energetic”.
„În al doilea rând, cred că trebuie să ne îngrijorăm de tranziție și transmitere. Avem o colaborare transfrontalieră și, având în vedere creșterea energiei verzi în mixul energetic, e nevoie de o mai mare capacitate de echilibrare a sistemului”, a continuat ministrul.
În această chestiune, el a oferit și soluția găsită de români: un proiect comun cu alte țări a cărui miză este curentul continuu (HVDC). Potrivit ministrului, acesta va fi finalizat în 2030.
„O soluție pe care am găsit-o este curentul continuu. Suntem într-un proiect comun cu Azerbaidjan, Georgia, pe sub Marea Neagră, prin România, prin Ungaria și restul Europei cu un cablu de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC).
Și sperăm să îl finalizăm până în 2030, când două reactoare nucleare suplimentare de mare amploare vor intra în funcțiune în România. De asemenea, până în 2029, sperăm ca primul SMR (reactor modular de mici dimensiuni) din Europa – avem un proiect avansat cu compania americană NuScale”, a mai spus Burduja.