Depozitele de gaze, pline în proporție de 80%
Luni seară, pe 8 ianuarie, Sebastian Burduja a afirmat că în contextul scăderii temperaturilor și al ninsorilor, nu se așteaptă la probleme privind alimentarea cu gaz și apă. Potrivit acestuia, ”suntem mai bine pregătiţi decât am fost oricând”. Pe de altă parte, am putea avea probleme în ceea ce privește alimentarea cu curent electric, a precizat oficialul.
”Suntem mai bine pregătiţi decât am fost oricând şi îmi asum aceste lucruri pentru că sunt bazate pe date. Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de peste 80%”, a declarat el la Antena 3.
Ministrul Energiei a mai spus că marți, de la ora 9.00, se va reuni Comandamentul Energetic de Iarnă. Oficialul a afirmat, totodată, că avem peste 170 de milioane de metri cubi de gaz înmagazinat.
”Avem un consum în zile geroase de 40-50 milioane de metri cubi şi o producţie cam de 26 – 28 de milioane de metri cubi, diferenţa putând să o suplinim din ce avem înmagazinat”, a spus el.
Pot apărea defecțiuni la rețeaua electrică
Sebastian Burduja a explicat că în condiţiile unei ierni normale, cu câteva episoade de ger, ne vom descurca cu gazul pe care-l avem. Potrivit lui, rezerva din lacurile de acumulare este 74%, reprezentând ”un nivel optim”.
De asemenea, rezerva de cărbune este de 500.000 de tone. Ministrul a spus însă că pot apărea defecțiuni la rețeaua electrică, din cauza vântului puternic.
”Unde pot apărea probleme este la reţeaua electrică (…) apar defecţiuni din cauza faptului că bate vântul puternic (…) intervenţiile în teren sunt foarte dificile la mare înălţime şi pot apărea perioade în care românii să fie fără curent electric, de la câteva ore până la, Doamne fereşte, câteva zile”, a explicat acesta.
Moldova, Dobrogea și jumătatea estică a Munteniei se află sub avertizare cod galben din cauza intensificărilor vântului, ploilor, ninsorilor moderate cantitativ și viscolului. În unele județe, deja au apărut probleme.
România are printre cele mai mici prețuri la gaz din UE
Tot luni seară, Sebastian Burduja a reiterat că România a ales să îi protejeze pe consumatorii de energie prin plafonarea prețurilor. Ajutoarele sunt acordate din bugetul de stat.
”La nivelul Guvernului, ne-am asumat că românii iarna asta nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor”, a declarat el la Antena 3 CNN.
Potrivit Ministrului Energiei, România are al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, fiind plafonat la 0,31 lei pe MWh.
Statul plătește, din banii de la bugetul de stat, diferența dintre prețul la factură și prețul din piața liberă.
Întrebat despre eventualele probleme cu Comisia Europeană referitoare la această schemă de ajutor, care este în vigoare până în martie, ministrul a declarat:
”România a ales să protejeze toţi consumatorii – casnici şi non-casnici (…) nu mi s-a pus în vedere că această schemă ar încălca vreo normă europeană”.
Sebastian Burduja a afirmat că România a mers pe praguri de consum. S-a axat pe toți consumatorii, nu numai cei vulnerabili, a precizat el.