Sebastian Burduja a informat miercuri, 28 august, că Ministerul Energiei va finanţa o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii. Liberalul susține că ar fi vorba despre „o oportunitate uriaşă”.
Sebastian Burduja a prezentat miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, o listă cu propuneri de investiţii prioritare. Acestea sunt finanţate prin Fondul pentru modernizare (FM).
Sebastian Burduja a prezentat o listă cu propuneri de investiţii prioritare
Lista respectivă va fi transmisă către Banca Europeană de Investiţii (BEI) în vederea finanţării. Totodată, ministrul Energiei a inițiat trei propuneri de investiţii prioritare, în vederea obţinerii finanţării prin Fondul pentru modernizare.
La acestea se adaugă trei propuneri venite din partea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Este analizată și o propunere de investiţii din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit unui comunicat, Burduja a subliniat că fondul pentru modernizare reprezintă „o oportunitate uriaşă pentru România”.
„Fondul pentru modernizare reprezintă o oportunitate uriaşă pentru România. De la începutul mandatului meu, prin acest fond, am reuşit să atragem miliarde de euro pentru tranziţia energetică către o energie mai sigură, mai ieftină şi mai verde pentru toţi românii”, a declarat Burduja.
Fondurile merg direct în economia românească
Sebastian Burduja a susținut apoi că aceste fonduri europene nerambursabile merg direct în economia românească. Potrivit ministrului, principalii beneficiari ar fi:
- firmele româneşti;
- entităţile publice;
- comunităţile locale.
Ministrul a subliniat că autoritățile sunt mândre de „apelul pentru finanţarea capacităţilor de producţie în cogenerare, inclusiv CET-urile din Bucureşti fiind eligibile pentru a fi modernizate după 60-70 de ani de la punerea în funcţiune”.
Potrivit declarației făcute de Burduja, va fi respectată și promisiunea de a finanța „o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii”. Acesta ar ajuta la „echilibrarea sistemului energetic naţional”.
„Suntem mândri în mod special de apelul pentru finanţarea capacităţilor de producţie în cogenerare, inclusiv CET-urile din Bucureşti fiind eligibile pentru a fi modernizate după 60-70 de ani de la punerea în funcţiune. La fel de important, ne respectăm promisiunea şi vom finanţa o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii, care vor ajuta la echilibrarea sistemului energetic naţional şi ne vor permite să beneficiem de energia regenerabilă şi atunci când nu bat vântul sau soarele.
Nu în ultimul rând, solicităm creşterea finanţării pentru producţia de energie verde, pentru a acoperi toate cele peste 1400 de proiecte eligibile deja depuse de primării, universităţi etc., depăşind suma de 650 de milioane euro pentru aceşti beneficiari”, a mai spus ministrul.
Ministrul a încheiat prin a spune că toate aceste proiecte vor face România mai sigură în sectorul energetic. Totodată, ar urma să ducă și la preţuri mai bune la facturile românilor.