Atunci când a fost întrebat câte instituții au apucat să folosească antivirusul, ministrul a spus că nu are un număr exact.

”Din datele anecdotice mai mult de la Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, sunt destul de multe care tind să apeleze la aceste soluţii pentru că ele sunt ieftine şi atunci, pe criteriul preţului cel mai scăzut, această soluţie în general este preferată”, declară acesta.

Sebastian Burduja a spus și că Primăria Capitalei a reprezentat un studiu de caz pentru că, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, aproape am semnat cu furnizorul respectiv.

”Primăria Bucureşti a fost un studiu de caz pentru noi, pentru că, după începerea conflictului, erau pe punctul de a semna cu acest furnizor de servicii antivirus. Ne-am uitat la faptul că America interzisese din 2017, Europa abia din 2022. Să ştiţi că România este printre primele ţări care iau asemenea măsură, a mai luat-o Germania, Italia, Olanda. Noi suntem practic a patra ţară din Europa care interzice această soluţie”, a spus ministrul.

Legea care interzice antivirusul rusesc va fi promovată săptămâna viitoare

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a spus că legea menită să interzică antivirusul rusesc în instituțiile publice va fi promovată în Guvern săptămâna viitoare.

„Am finalizat și vom promova săptămâna viitoare, după un proces de avizare interministerială, la nivelul CSAT și așa mai departe, legea care interzice antivirusul rusesc în instituțiile publice, în sectorul public.”, a declarat Sebastian Burduja.

Proiectul de lege va fi menit să interzică autorităților și instituțiilor la nivel central și local să achiziționeze și să utilizeze produse și servicii de securitate cibernetică, de exemplu aplicații și software-uri pentru detecție antivirus, anti malware, firewall sau sisteme de detecție și răspuns pentru endopoint-uri care provin din Federația Rusă sau care se află direct sau indirect sub controlul unei persoane fizice sau juridice din Federația Rusă.

Cei care încalcă această lege riscă amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei

Odată ce legea va intra în vigoare, autoritățile la nivel central și local vor avea un termen de 45 de zile pentru a dezactiva și dezinstala toate serviciile menționate mai sus de proveniență din Federația Rusă. Acest lucru se va face chiar de către instituțiile care dispun de acest tip de servicii. În caz contrar, pedeapsa va fi o amendă cuprinsă între 50.000 și 200.000 de lei. Această interdicție va fi una temporară și va fi valabilă pe toată durata invaziei Ucrainei de către Federația Rusă.