Sebastian Burduja, avertisment pentru companiile din subordinea Ministerului Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că nu va semna bugetele de venituri și cheltuieli ale companiilor din subordinea ministerului său dacă acestea nu vor respecta principiile de eficientizare.

Burduja a explicat că eficientizarea presupune măsuri precum reducerea posturilor de conducere și scăderea cheltuielilor cu salariile.

De asemenea, ministrul a menționat că, în urmă cu două săptămâni, a transmis o adresă tuturor companiilor din portofoliu, inclusiv celor cu acționariat majoritar sau 100%, precum și regiilor, în care le-a cerut să reducă numărul de posturi de conducere cu până la 30% și să scadă cheltuielile salariale cu un procent de 20%, în special la personalul TESA.

El a adăugat că, în domeniul energetic, cum este cazul Complexului Energetic Oltenia, nu se va renunța la posturi ale minerilor sau ale inginerilor din termocentrale, însă a subliniat că există posibilitatea de a reduce numărul de posturi administrative, în special în departamentele de resurse umane, juridic sau comunicare.

„De două săptămâni am transmis o adresă tuturor companiilor din portofoliu, fie că suntem acționari majoritari sau 100%, și regiilor, și le-am cerut câteva lucruri. Să reducă numărul de posturi de conducere; le-am indicat și o țintă, până la 30%.

Să reducă cheltuielile cu salariile, indicându-le un procent de 20%, în special la personalul TESA. În energie sunt companii mari, cum este Complexul Energetic Oltenia, unde nu vrem să dăm afară minerii care lucrează în cariere sau inginerii care lucrează in termocentrale.

Dar există loc de redus aparatul în personalul administrativ: resurse umane, juridic, comunicare șamd”, a spus Burduja duminică, 26 ianuarie, la Digi24.

Bani prea mulți pe sponsorizări

În plus, Burduja a subliniat că a cerut companiilor să reducă și cheltuielile cu sponsorizările. El a menționat că Hidroelectrica, una dintre companiile din portofoliu, a cheltuit 16 milioane de lei pentru sponsorizări în anul anterior, dar a apreciat că aceasta își face totuși treaba „destul de bine”.

Ministrul a confirmat că, în calitate de acționar, are pârghii pentru a impune aceste măsuri și le-a transmis companiilor că nu va semna bugetele lor până când acestea nu vor respecta principiile de eficientizare. El a estimat că, prin aceste măsuri, ar putea fi economisit un miliard de lei la nivelul companiilor.

De asemenea, Burduja a anunțat că în aproximativ două luni va fi lansat un portal de transparență pe site-ul Ministerului Energiei, unde cetățenii vor putea accesa informații detaliate despre cheltuielile, sporurile, contractele și sponsorizările companiilor din subordine.

„Lucrăm la un portal de transparență și cred că va fi o premieră. Pe site-ul Ministerului Energiei, într-o lună și jumătate sau două luni, veți putea intra, selecta compania și să vedeți acolo exact ce cheltuieli au, ce sporuri au, ce contracte are conducerea, declarații de avere, contracte de achiziție, toate sponsorizările”, a mai spus șeful de la Energie.