A încercat Vladimir Putin să atace România? Răspunsul la această întrebare a fost dat de ministrul Sebastian Burduja. Chestionat dacă sunt semnale că Rusia a încercat să penetreze sistemul informatic al României, Burduja a declarat că există în fiecare zi atacuri. Ele nu sunt, însă, atât de sofisticate încât să ne afecteze, a asigurat ministrul.
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că, de când a început conflictul din Ucraina, sunt în fiecare zi atacuri, din partea Rusiei, la sistemul informatic al României. Aceste atacuri nu sunt, însă, atât de sofisticate încât să ne afecteze. Potrivit ministrului, instituţii din zona media au fost atacate sau anumiţi operatori publici.
Atacurile cibernetice din partea Rusiei au fost confirmate în România
Sebastian Burduja a declarat că atacurile cibernetice din partea Rusiei au fost confirmate în România.
”Da, şi DNSC (Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică) pe parte civilă şi CyberInt pe zonă de cyber inteligenţe au confirmat că există în fiecare zi atacuri, nu atât de sofisticate încât să ne afecteze”, a afirmat Burduja, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Întrebat ce instituţii au fost afectate, el spus că este vorba despre instituţii din zona media sau operatori publici. Ministrul a susținut că, până acum sistemul de apărare cibernetcă a României a funcţionat foarte bine.
”La un moment dat au fost afectate instituţii din zona media sau anumiţi operatori publici de apă-canal sau tot felul de site-uri aferente instituţiilor publice. Până acum sistemul de apărare cibernetcă a României a funcţionat foarte bine şi de altfel am umblat în multe locuri din lume în interesul ministerului şi toată lumea laudă capacitatea României de a se apăra din punct de vedere cibernetic”, a comentat ministrul Digitalizări.
Burduja susține că nu întâmplător apare un centru de excelenţă în zona de cyber
Burduja a ținut să puncteze că nu întâmplător e centru de excelenţă european la noi în ţară.
„Suntem apreciaţi, nu întâmplător e centru de excelenţă european la noi în ţară, pe cyber, au ales România de a-şi localiza acest centru. Nu întâmplător apare un centru de excelenţă în zona de cyber”, a declarat Sebastian Burduja.
În context, trebuie spus că, recent, Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant au prezentat o comunicare comună privind politica de apărare cibernetică a UE şi un plan de acţiune privind mobilitatea militară 2.0 pentru a aborda deteriorarea mediului de securitate în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi pentru a stimula capacitatea UE de a-şi apăra cetăţenii şi infrastructura. Prin noua sa politică de apărare cibernetică, UE va consolida cooperarea şi investiţiile în apărarea cibernetică pentru a combate numărul tot mai mare de atacuri cibernetice, îmbunătăţind măsurile de protecţie, detectare, descurajare şi apărare, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.