Sebastian Burduja a fost prezent în tribunele Arenei Naționale

În cadrul unei discuții despre managementul Arenei Naționale, invitatul special la emisiunea Sport și Politică, Sebastian Burduja, a făcut dezvăluiri cu privire la costurile de mentenanță suportate de Primăria Generală.

Președintele PNL București a evidențiat suma totală a acestor costuri, subliniind astfel importanța reformelor necesare în administrarea acestui complex sportiv.

Sebastian Burduja a fost prezent în tribunele Arenei Naționale la meciul de retragere al Generației de Aur.

El a împărtășit experiența sa și sentimentele trăite în timpul evenimentului, direct din peluză.

„Arena Națională este o altă chestiune care mă taie pe suflet. La meciul Generației de Aur am stat în peluză, am luat 30 de tineri de la liberali, așa mi se pare cel mai frumos. Acolo trăiești, acolo se fac valuri. Nu ai cum să nu îl iubești cel mai tare pe Gică Hagi, dar am fost fan Dorinel Munteanu.

Am jucat cu 8 pe tricou. Nu m-a interesat în lojă, cum să trăiești un meci adevărat în lojă, nici valurile nu au farmec. Când ești copil te marchează mai mult nopțile de la Mondialul din ′94, când ne trezeam în crucea nopții și săream de bucurie în pat.

Nu ai cum să uiți, nu ai cum să uiți nici ieșirea lui Florin Prunea cu Suedia. Dacă te duceai la meci ai fi văzut că 55.000 de oameni s-au uitat la o tabelă cu găuri negre mari pe ea. E stricată, de ce e stricată? Pentru că mentenanță Arenei Naționale în momentul ăsta nu este efectuată așa cum trebuie”, a spus Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Cât plătește PMB pentru administrarea stadionului?

Președintele PNL București a dezvăluit suma impresionantă pe care o plătește Primăria Generală pentru administrarea celui mai mare stadion din țară.

De asemenea, el a explicat procesul prin care firma care se ocupă de mentenanța Arenei Naționale a câștigat licitația.

În perioada 2018-2023, mentenanța Arenei Naționale a fost asigurată de o companie a Primăriei. Aceasta a primit 10 milioane de euro pe durata contractului. Suma plătită zilnic de Primărie pentru pornirea și oprirea calculatorului în cadrul acestui contract a fost de 50 de lei.

În februarie 2023, primarul Nicușor Dan a exprimat nemulțumirea față de performanța propriei companii. Astfel, a decis să scoată serviciul la licitație.

Patru companii au participat la licitație, iar dintre acestea, una privată a oferit cel mai mare preț. Este vorba de 14 milioane de euro.

Cu toate acestea, firma Primăriei, care a oferit cel mai mic preț, a fost descalificată, motivul fiind considerat prea mic.

„Din 2018 până în 2023, mentenanța este asigurată de o companie a Primăriei. O face Primăria cu 10 milioane de euro pe toți anii ăștia, au avut un contract. Ca să pornească calculatorul este 50 de lei pe zi, atât a plătit Primăria la firma ei. 50 de lei pornirea și 50 de lei oprirea, nu e glumă.

În februarie 2023, Nicușor a zis că nu îi place de propria companie și vreau să o scot la licitație. Doamne ajută, poate găsește o firmă privată care face treaba mai bine și mai ieftin. Se prezintă patru firme, firma Primăriei vine la licitație și încă trei privați.

Firma Primăriei cu prețul cel mai mic este descalificată, motivul: preț prea mic. Mai descalifică doi privați din varii motive, rămâne un singur privat cu prețul cel mai mare, 14 milioane de euro. Firma Primăriei se duce la consiliul care soluționează contestațiile și îi dă dreptate”, a declarat candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Arena Națională
Arena Națională din București / SURSA FOTO: Dreamstime

Firma a furat oameni de la PMB

În loc să încheie contractul cu cea mai mică ofertă din partea celor care și-au îndeplinit responsabilitățile, Primăria a decis să descalifice acea ofertă și să semneze cu firma care a oferit cel mai mare preț.

De asemenea, a menționat că s-a ajuns la o negociere directă exclusiv cu firma câștigătoare, eliminând astfel orice alt competitor, inclusiv propria companie a Primăriei.

Diferența între suma oferită de firma câștigătoare, respectiv 14 milioane de euro, și suma plătită anterior, de 10 milioane de euro, reprezintă un tun de aproximativ 4 milioane de lei, adică aproape un milion de euro.

Chiar dacă diferența ar fi fost mai mică, chiar și de doar 100.000 de euro, pentru el este o chestiune de principiu. A evidențiat și faptul că firma câștigătoare nu avea inițial personal, ci a recrutat angajați de la firma Primăriei.

„În loc să semneze cu prețul cel mai mic cu cei care și-au făcut treaba. Găsește o chichiță, o descalifică și semnează cu ăla cu prețul cel mai mare. Chestia asta s-a întâmplat între Crăciun și Anul Nou, în patru zile dintre care două lucrătoare s-a semnat acest contract.

S-a semnat pe patru zile din an, după care în interiorul celor patru zile s-a semnat un act adițional pe patru luni. Acum vin și fac o negociere directă doar cu firma câștigătoare. Mi se pare complet absurd. A rămas singură în competiție, Primăria și-a eliminat și propria companie.

Pot să compar 14 cu 10, tunul e de 4 milioane de lei. Diferența e de aproape un milion de euro, puteau să fie și 100.000 de euro, pentru mine este un principiu. Firma care a câștigat nu avea oameni, a început să fure oameni de la firma Primăriei”, a mai spus președintele PNL București.