Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că, în ciuda echipamentelor vechi, termocentralele pe cărbune din România asigură peste 1.250 MW.
Sebastian Burduja: Depăşim 1.250 MW producţie în termocentralele pe cărbune
Consumul de energie în acest moment este de peste 8.200 MW și este esențial să fie acoperit cât mai mult din producția internă, conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja. El a subliniat că producția termocentralelor pe cărbune depășește 1.250 MW.
„Am căutat în aceste zile toate soluţiile posibile pentru a creşte producţia de energie electrică, în condiţiile în care avem niveluri ridicate de consum. La această oră, consumul este de peste 8.200 MW. Şi e important să acoperim cât mai mult din acest consum din producţia proprie pentru a nu apela la importuri mai mari. Un gând special pentru oamenii minunaţi de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi din Valea Jiului”, a scris Burduja, joi seara, pe pagina sa de Facebook.
Burduja a declarat că producția în termocentralele pe cărbune depășește 1.250 MW. El a subliniat că, în condiții tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi și la temperaturi caniculare, echipele de specialiști au găsit mereu soluții. Au repornit grupuri, au rezolvat avariile apărute în timp record și au muncit ore suplimentare pentru a furniza energie României.
În termocentrale se muncește în condiții dificile
Burduja a menționat că Paroșeniul funcționează bine, iar la CEO sunt patru grupuri în funcțiune, urmând ca mâine să fie cinci (două la Turceni, două la Rovinari și unul la Ișalnița). El a adăugat că a vizitat atât Gorjul, cât și Valea Jiului, unde a întâlnit unii dintre acești oameni și a observat condițiile dificile în care muncesc zi și noapte. În opinia lui, aceștia și toți cei din sectorul energetic românesc, din producție, transport și distribuție, inclusiv din Dispeceratul Energetic Național – Transelectrica și mulți alții, sunt eroii acestor zile.
Ministrul Energiei a anunțat că se va face tot posibilul pentru a prelungi termenul de funcționare al termocentralelor pe cărbune, un demers inițiat la Bruxelles încă de anul trecut.
„În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor şi trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcţionarea termocentralelor pe cărbune şi continuarea exploatărilor miniere. Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate şi responsabilitate, şi îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero”, a punctat Sebastian Burduja.
Conform datelor furnizate de Transelectrica, joi, la ora 21:30, distribuția producției de energie electrică era următoarea: hidrocentralele contribuiau cu 41,84% din total, producția pe hidrocarburi reprezenta 18,64%, iar cea pe cărbune și nucleară erau ambele de 17,85%. Energie eoliană constituia 2,7%, biomasă 0,71%, iar instalațiile de stocare 0,42%.