Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre digitalizarea României, dar și despre prioritățile pe care le are acum Ministerul pe care îl conduce, astfel încât toate detaliile să fie implementate cât mai curând.
Într-un interviu acordat la Antena 3, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre prioritățile pe care Ministerul le are în ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea României.
Printre acestea se numără transformarea digitală a administrației, economiei, dar și a societății. Totodată, se dorește și crearea unui spațiul digital comun pentru servicii publice rapide.
El susține că în prezent nu oricine poate elibera documente online pentru că nu există o modalitate de autentificare și de identificare în raport cu statul care să prezinte garanția că persoana care solicită un document este și cea care ar avea nevoie de el, acesta dând exemplu situația unui cazier judiciar.
Cum va arăta România digitalizată
„Primul pas pentru digitalizarea statului este identitatea fiecăruia dintre noi în spațiul digital. Ca să putem beneficia de un serviciu public digital trebuie să garantăm statului că noi suntem aceia care solicită respectivul serviciu.
Să luăm cazul banal al unui cazier judiciar. Deci, în momentul acesta, noi nu putem să-l eliberăm online, pentru că nu există o modalitate de a ne autentifica, de a ne identifica în raport cu statul, care să prezinte garanția că noi suntem cei care solicită acest cazier judiciar”, a spus ministrul.
În acest sens, Sebastian Burduja anunță că la Minister există un proiect european în valoare de 20 de milioane de euro, bani destinați pentru dezvoltarea unui modul de identificare a fiecărui român în raport cu statul
„Însă, ca veste bună, noi avem un proiect european la Autoritatea pentru Digitalizarea României, o entitate în subordinea ministerului acum. Acest proiect de 20 de milioane de euro înseamnă dezvoltarea unui modul de identificare a fiecărui român în raport cu statul”, a mai spus ministrul Sebastian Burduja la Antena 3.
Ministrul a mai explicat și ce beneficii vor avea de acum românii. Aceștia vor fi nevoiți doar să își fotografieze cartea de identitate, iar funcția de recunoaștere facială va confirma dacă persoana care solicită un document este aceeași.
Proiectul va fi finalizat în toamna anului viitor
Totodată, el a mai vorbit și despre eliberarea unui nume de utilizator, dar și a unei parole unice. În ceea ce privește data la care proiectul va fi finalizat, ministrul susține că este vorba despre toamna anului viitor.
„Vom poza cartea de identitate. Vom avea un modul de recunoaștere facială care va compara cartea de identitate, poza oficială, să spunem, cu trăsăturile noastre și în baza acestei recunoașteri, inclusiv prin capabilități avansate de inteligență artificială, statul va putea elibera un utilizator și o parolă unice.
Și apoi, de câte ori ne logăm, vom primi un cod unic, așa cum se întâmplă, de exemplu, în raport cu băncile sau cu alte portaluri online în care cumpărăm sau facem alte tranzacții online și vom putea să beneficiem de serviciile statului fără să trebuiască să mai ținem minte nu știu câte parole”, a mai adăugat acesta.