Sebastian Burduja, despre digitalizarea României: Dosarul cu şină va dispărea

Sursa: Dreamstime

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a vorbit despre digitalizarea României, care prevede printre altele și renunțarea la dosarul cu șină care acum este prezent în cele mai multe instituții publice.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre digitalizarea României. Oficialul susține că procesul de transformare digitală a început deja, adăugând că românii vor fi scutiți de acum de drumuri și vor avea o viață mult mai ușoară.

În același timp, el a mai precizat că dosarul cu șină va dispărea cu fiecare serviciu public digitalizat, adăugând că birocrația nu se va muta în mediul online, ci din contră, unele acte solicitate vor fi eliminate odată cu transformarea digitală a României.

”A început cu adevărat procesul de transformare digitală a României. Vorbim de o ordonanţă privind serviciile de cloud guvernamental şi legea interoperabilităţii. (…) Cele două acte normative vor scuti românii de drumuri, reducerea birocraţiei, o viaţă mai bună pentru cetăţenii acestei ţări.

Cum va arăta o Românie digitalizată?

Dosarul cu şină dispare cu fiecare serviciu public pe care reuşim să-l digitalizăm, să-l transformăm digital. Una este a digitaliza, adică a muta birocraţia în online, alta este a transforma digital România, ceea ce înseamnă o eliminare a unor acte pe care le solicităm.

Ne dorim să scăpăm cât mai repede de dosarul cu şină. Mi-e greu să spun dacă o primărie dintr-o localitate îndepărtată nu îl va mai solicita”, a declarat el, miercuri, la Camera Deputaţilor.

Ministrul a făcut și un apel public către români. Acesta le-a cerut tuturor să îi transmită personal care sunt instituțiile unde încă se mai cer dosare cu șină, astfel încât situația să fie rezolvată într-un timp foarte scurt, conform legii.

Sebastian Burduja le cere românilor să îi transmită unde se mai cer dosare cu șină

„Fac un apel public să îmi scrie pentru că nu mă tem de o corespondenţă voluminoasă, să îmi spună unde se cer astfel de dosare. Sunt deja legi promulgate, cum este cea prin care se interzice instituţiilor publice să solicite copii după acte pe care cetăţeanul le prezintă. Legea interoperabilităţii vizează acest principiu de ‘once only’, o singură dată. Dacă tu, ca cetăţean, ai dat statului o dată un act, o anumită informaţie, statul nu mai trebuie să ţi-o ceară. Este bine că în lege sunt prevăzute sancţiuni”, a adăugat Burduja.

Menționăm faptul că precizările ministrului vin după ce în cursul zilei de miercuri, Camera Deputaților a dat undă verde pentru proiectul de lege care prevede schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei Naţionale de Interoperabilitate.

În ceea ce privește scopul proiectului, acesta își propune să reglementeze adoptarea unor măsuri referitoare la tehnologii, echipamente, programe software şi datele utilizate de acestea, în vederea contribuirii la creşterea gradului de interconectare între sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice.

Totodată, proiectul își propune și facilitatea schimbului de date între acestea, pornind de la principiile şi obiectivele Cadrului European de Interoperabilitate.