Sebastian ca vorbit miercuri, 17 iulie, despre investițiile din sectorul energetic. Astfel, a anunțat că grupul de la Iernut ar putea fi pus în funcțiune în luna decembrie, dacă toate merg bine.

Sebastian Burduja a vorbit despre investițiile din sectorul energetic

Ministrul Energiei a vorbit despre stadiului proiectului de la Iernut. Este un grup pe gaz, peste 400 de megawați, modern, cu lucrări blocate vreo 5 ani de zile.

Burduja spune că autoritățile au reluat aceste lucrări, iar acum se află într-un grafic. Dacă toate merg bine, în decembrie ar trebuie să fie pus în funcțiune.

De asemenea, ministrul a explicat că această lucrare reprezintă „o gură imensă de oxigen pentru Sistemul Energetic”. Totul se află „în inima Sistemului Energetic”, deci în centrul țării, spune Burduja.

Astfel, are o implicație mare inclusiv pe zona de echilibrare a sistemului.

„Ne uităm, de exemplu, la Iernut, unde e un grup pe gaz, peste 400 de megawați, modern, lucrări blocate vreo 5 ani de zile, am reușit să reluăm aceste lucrări și domnul Virgil Popescu, și pe timpul mandatului meu, și acum suntem într-un grafic în care, dacă toate merg bine, în decembrie ar trebuie să o punem în funcțiune și e o gură imensă de oxigen pentru Sistemul Energetic, pentru că e exact în inima Sistemului Energetic, deci în centrul țării, și are o implicație mare inclusiv pe zona de echilibrare a sistemului”, a declarat Sebastian Burduja la B1 TV.

sebastian burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Ministrul a dat detalii și despre stadiul proiectului de la Tarnița-Lăpuștești

Oficialul a oferit detalii și despre stadiul proiectului de la Tarnița-Lăpuștești. O astfel de hidrocentrală, investiție de 2 miliarde de euro plus, se face în 8-10 ani de zile, spune el. Potrivit ministrului, Elveția a făcut în 14 ani de zile ceva similar.

„Apoi, Tarnița-Lăpuștești, o astfel de hidrocentrală, investiție de 2 miliarde de euro plus, se face în 8-10 ani de zile. Elveția a făcut în 14 ani de zile ceva similar, vă dați seama că oricât am trage noi… Noi suntem la etapa în care încercăm să atribuim un studiu de fezabilitate – și e una dintre durerile mele de cap și de suflet în ultimul an de mandat ca n-am reușit să atribuim măcar primul pas, adică studiul de fezabilitate, că n-aveam ce să folosim cu un SF de acum 10-12 ani, efectiv nu corespund datele economice ș.a.m.d.”, a mai spus Burduja.

În momentul de față, este o procedură în atribuire și două oferte. În cazul în care nu reușesc, spune ministrul, există „un plan de rezervă”. Acesta presupune următoarele:

  • împrumut și consultanță de la Banca Mondială;
  • studiu de fezabilitate făcut de experții Băncii Mondiale;
  • construirea unui parteneriat public-privat;
  • atragerea unui investitor și finalizarea investiției.

Centrala de la Mintia, cea mai mare din Europa

Sebastian Burduja a spus apoi că Centrala de la Mintia va fi cea mai mare din Europa. El subliniază că este probabil „cea mai importantă” investiție din sector.

Cu gazul din Neptun Deep, va rezolva o bună parte din problema de producție.

„Probabil cea mai importantă (n.red. investiție din sector) e totuși una privată, un grup pe gaz sau mai multe grupuri pe gaz, e o centrală mare la Mintia, 1.700 de megawați, va fi cea mai mare din Europa. Cu gazul din Neptun Deep, dar cu termen de punere în funcțiune optimist 2025 pentru prima parte, 2026 ar fi finalul, va rezolva o bună parte din problema de producție și, fiind un grup pe gaz, îți dă flexibilitatea necesară”, a conchis ministrul Energiei.