Sebastian Burduja, o nouă schemă de ajutor pentru stocarea energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi, la un eveniment de specialitate, că Ministerul Energiei va lansa până la sfârșitul anului o nouă schemă de sprijin pentru stocare..

El a cerut 150 de milioane de euro pentru acest proiect și se așteaptă ca suma să fie aprobată. Ministrul speră să lanseze noua schemă până la sfârșitul anului, poate chiar mai devreme. Cei care nu au accesat fonduri prin PNRR vor putea aplica pentru Fondul pentru Modernizare, care are un buget mai mare și termeni mai flexibili.

„La comitetul de investiţii din 22 octombrie am prioritizat stocarea. Am cerut 150 de milioane de euro, ne aşteptăm ca acest lucru să fie aprobat. Deci, până la finalul acestui an, noi sperăm chiar mai curând, să lansăm o nouă schemă de 150 de milioane de euro. Deci, cine n-a prins pe PNRR are şansa să aplice pe Fondul pentru Modernizare cu un buget şi mai generos – şi poate cu un interval de timp în care să livreze proiectul ceva mai flexibil. Stocarea înseamnă şi hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Lucrăm la un proiect de act normativ care să regleze nedreptăţile, dubla taxare, iar schema să se aplice şi la stocarea în baterii, dar şi la hidrocentralele cu acumulare prin pompaj”, a declarat Sebastian Burduja, la evenimentul South East Europe Green EPC.

PNRR
SURSA FOTO: Ministerul Afacerilor Interne

Ministrul a subliniat că stocarea este considerată „prioritatea zero” în sistemul energetic național

Acesta anunță că a reușit să păstreze un apel de investiții din PNRR, negociind cu Comisia Europeană. Bugetul total pentru acest apel este de 80 de milioane de euro. Deși suma nu este suficientă, este un început promițător. În două săptămâni, se așteaptă semnarea contractelor, care sunt acum în analiza contestațiilor.

După finalizarea evaluării și transmiterea documentelor de către beneficiari, contractele vor fi semnate.

„Am reuşit să salvăm un apel de investiţii care era propus să fie eliminat din PNRR. Am negociat cu Comisia, l-am păstrat, l-am lansat, au fost depuse foarte multe proiecte, avem un buget total de 80 de milioane de euro. Sigur, nu e suficient, dar e un început – şi anticipăm în perioada imediat următoare, în două săptămâni ar fi un termen realist, să semnăm contractele. Ele sunt în fază de analiză a contestaţiilor, am terminat evaluarea, urmează contractarea şi, în măsura în care beneficiarii vor transmite documentele rapid, în două săptămâni să semnăm contractele. Anticipăm undeva la 1.500 de MWh până la finalul acestui an, anticipăm că vor fi puşi în sistem undeva la 100 de MW”, a adăugat ministrul.

Ministrul Energiei estimează că, între 2028 și 2030, vor fi dezvoltate noi capacități de producție de energie verde cu o putere totală de 10.000 MW. Majoritatea acestei capacități va fi reprezentată de energie solară, urmată de energia eoliană.