Preluarea E.ON România de către MVM, sub lupa autorităților române
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că Ministerul Energiei va furniza „toate datele” relevante despre compania maghiară MVM, care intenționează să preia pachetul majoritar al E.ON Furnizare.
Acesta a asigurat că decizia finală privind această tranzacție va fi luată de Comisia de examinare a investițiilor străine directe, coordonată de Consiliul Concurenței, care poate aproba sau respinge tranzacția.
„Eu consider că statul român are instituții, are o comisie de examinare a investițiilor străine directe. În această comisie sunt membri din partea instituțiilor din zona de securitate națională, apărare și ordine publică, este membru Ministerul Energiei printr-un secretar de stat. Vom aduce toate aceste argumente în fața Comisiei. Comisia poate să aprobe tranzacția sau poate să nu o aprobe. Până la aprobarea tranzacției de statul român, tranzacția nu este finalizată”, a declarat Sebastian Burduja, pentru Digi24.
Ministrul a subliniat că este esențial ca toate informațiile despre MVM să fie analizate cu atenție, având în vedere legăturile companiei cu guvernul de la Budapesta și contractele cu Gazprom.
Potrivit presei, MVM este o companie strategică în Ungaria, controlată integral de guvernul Viktor Orban și cu o expunere semnificativă la importurile de gaze din Rusia.
„În ceea ce ne privește, de la Ministerul Energiei, vom furniza toate aceste date Comisiei de examinare a investițiilor străine directe, ea este coordonată de Consiliul Concurenței și am încrederea că își va face datoria. Clienții E-ON rămân clienții E-ON Furnizare și nimic nu se schimbă. Am încredere că aceste argumente vor fi atent cântărite, împreună cu toate datele legate de compania MVM, inclusiv sursa fondurilor pentru această tranzacție, planurile pe care dânșii le au pe piața românească (achiziția de gaz și de energie electrică)”, a menționat Burduja.
Riscurile tranzacției și siguranța clienților E.ON
Burduja a explicat că, până la finalizarea analizei Comisiei, tranzacția nu va avea efecte asupra clienților E.ON, care vor rămâne sub același furnizor. El a subliniat că informațiile despre sursa fondurilor utilizate de MVM și planurile acesteia pentru piața românească vor fi analizate riguros.
„Zona de furnizare nu include infrastructura critică. (…) Fiecare român are dreptul să își aleagă furnizorul”, a spus ministrul.
Burduja a menționat și existența Hidroelectrica, o companie de stat cu prețuri competitive, drept o opțiune solidă pentru consumatori.
Precedentul din Spania
Ministrul a amintit că Spania a blocat o tranzacție similară în vara acestui an, invocând riscuri la adresa securității naționale, atunci când o altă companie controlată de guvernul maghiar a încercat să preia un producător de trenuri.
În ceea ce privește dependența de gazul rusesc, Burduja a respins categoric această ipoteză, afirmând că România este principalul producător de gaz din Uniunea Europeană. El a evidențiat importanța proiectelor Caragele Deep și Neptun Deep, care vor contribui la creșterea producției naționale de gaz și la sporirea veniturilor la bugetul de stat.