Ministrul Energiei, despre intervenția DNA în scandalul stocurilor de gaze

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat luni motivele care au stat la baza solicitării sale de sesizare a DNA cu privire la neregulile descoperite în gestionarea stocurilor de gaze.

Potrivit acestuia, Corpul de Control a constatat că s-au produs dezechilibre pe piața internă, ceea ce a determinat beneficiarii să recurgă la importuri de gaze la prețuri mai ridicate, afectând astfel bugetul de stat.

Burduja a declarat că Ministerul Energiei a dispus un control pentru a verifica respectarea prevederilor contractuale dintre Depogaz și furnizorii de gaze. El a subliniat că, deși securitatea aprovizionării României nu a fost pusă în pericol, au existat încălcări ale obligațiilor contractuale care au avut consecințe economice negative.

„România a îndeplinit de fiecare dată țintele de umplere a depozitelor în conformitate cu angajamentele europene. Chiar și la 1 februarie, depozitele erau pline în proporție de 45%, cu patru procente peste ținta europeană. Cu toate acestea, în noiembrie, s-au extras cantități mai mari de gaze decât era prevăzut, ceea ce a dus la o dependență crescută de importuri în perioada următoare”, a explicat Burduja într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Sebastian Burduja avertizează asupra unor practici problematice

Potrivit raportului Corpului de Control, în luna noiembrie 2024, extracția de gaze din depozite a fost cu 58,15% mai mare decât cantitatea convenită inițial. Mai mult, șapte dintre cei 65 de clienți ai Depogaz au fost responsabili pentru aproape 90% din totalul gazelor retrase în acea lună.

Sebastian Burduja a afirmat că aceste practici au afectat nivelul stocurilor de gaze în lunile următoare și au crescut dependența României de importuri. Acest lucru a avut un impact negativ asupra costurilor suportate de stat și de consumatori.

„Faptul că Depogaz nu a informat cu privire la aceste încălcări de articole din contract, reprezintă o problemă. Pentru că, scoțându-se mai mult gaz în luna noiembrie, gradul de umplere a fost mai mic în luna februarie și atunci, România a fost nevoită să apeleze la mai multe importuri, importuri care au fost, cu siguranță, mai scumpe decât dacă am fi avut acel gaz înmagazinat”, a explicat ministrul.

gaze România
SURSA FOTO: Dreamstime

Securitatea aprovizionării cu gaze nu este în pericol

Sebastian Burduja a dat asigurări că România are suficiente stocuri de gaze pentru a depăși perioada de iarnă și că, începând cu luna februarie, consumul total va scădea semnificativ.

„Nu s-a pus niciodată sub semnul întrebării securitatea în aprovizionarea cu gaze a românilor și a economiei românești. Acesta este un narativ conspiraționist de tip extremist, care vizează doar să erodeze încrederea românilor în instituțiile statului român.

Având în vedere dependența mai mare în această lună față de importuri, lucru care s-a întâmplat și în anii anterior, cu excepția ultimei ierni – o iarnă foarte blândă, de altfel – se va apela și acum la importuri pentru acoperirea consumului”, a precizat Sebastian Burduja.

El a adăugat că România a acoperit aproape în totalitate consumul de gaze din producția internă și că importurile au fost utilizate doar în situații excepționale. Ministrul a spus că se așteaptă ca „odată cu încălzirea vremii, consumul să scadă cu aproximativ 20%, iar importurile să devină neglijabile”.

Conform concluziilor Corpului de Control, în luna noiembrie 2024, cantitatea totală de gaze naturale extrasă din depozite a fost mai mare cu 58,15% față de cea stabilită în programele de extracție.

Mai mult, șapte mari beneficiari, dintr-un total de 65 de clienți ai Depogaz, au extras aproape 90% din cantitatea totală retrasă în acea lună.