Într-o conferință de presă organizată în fața Spitalului Colțea, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a ridicat semne de întrebare asupra modului în care au fost gestionate cele 19 spitale municipale în ultimii opt ani. Acesta a adus în discuție probleme grave, inclusiv corupția, afirmând că aceste spitale sunt "aproape în pragul colapsului".
Candidatul PNL Sebastian Burduja critică gestionarea defectuoasă a spitalelor din București
În cadrul unei conferințe de presă organizate în fața Spitalului Colțea, Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a adus critici aspre modului în care au fost administrate cele 19 spitale municipale în ultimii opt ani. Acesta a subliniat că aceste instituții se confruntă cu probleme grave, inclusiv corupție, situându-se „aproape în pragul colapsului”.
Burduja a acuzat administrația precedentă, condusă de Gabriela Firea, pentru gestionarea defectuoasă a sistemului medical în timpul mandatului său. De asemenea, el a adus în discuție lipsa de transparență în numirea managerilor de spitale și scandalurile de corupție care au afectat Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).
„Între 2016 – 2020, a fost un sistem prost gestionat în timpul administrației Firea, plin cu promisiuni care au rămas fix zero, doar pe hârtie. Ne amintim cu toții de Spitalul Metropolitan. Problemele infrastructurii din cele 19 spitale din administrația Primăriei Generale nu sunt de azi, de ieri, din păcate, s-au perpetuat, în ultimii patru ani, în ultimii opt ani de zile și am ajuns să avem 19 spitale în care se tratează nu doar bucureștenii, ci toți românii și care sunt aproape în pragul colapsului”, a declarat Sebastian Burduja.
El a adus în discuție și despre faptul că în urmă cu patru ani, în momentul preluării mandatului, s-a făcut o promisiune solemnă că procesul de numire a managerilor de spitale va respecta cu strictețe principiile legale și va implica organizarea de concursuri transparente. Era vorba de o schimbare semnificativă, menită să aducă o administrare mai profesionistă și mai etică în sistemul medical. Totuși, în ciuda acestei promisiuni, timp de patru ani nu s-a organizat niciun concurs pentru numirea managerilor de spitale din București. Această inacțiune nu s-a limitat doar la nivelul managerilor, ci a afectat și alte poziții-cheie din conducerea spitalelor, precum directorii financiari sau directorii medicali.
„Pe de o parte, acum patru ani de zile a existat o promisiune că toți managerii de spital vor fi numiți prin concurs, conform legii, în trei – maxim șase luni de zile de la preluarea mandatului. Nu s-a organizat un concurs, unul singur în toți acești ani, nu doar la nivel de manager de spital, dar și la nivel de director financiar, director medical sau celelalte poziții din conducerea acestor spitale,” a adăugat Burduja.
Discrepanțe în investițiile în spitalele din București
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a subliniat că investițiile reale în spitalele administrate de PMB au fost mult sub așteptări în ultimii trei ani și jumătate, menționând discrepanțele dintre bugetele propuse și sumele efectiv cheltuite.
„Trebuie să ne uităm la cum s-a executat bugetul ASSMB și vorbim astăzi de un buget realizat versus un buget propus la începutul anului.” – a menționat Bujduveanu.
Burduja a promis să implementeze propunerile nefinalizate ale administrației anterioare, evidențiind necesitatea unor măsuri urgente pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din București.
„Strategia pentru sistemul de sănătate din București este, precum în Caragiale, sublimă, dar lipsește cu desăvârșire, nu s-a făcut absolut nimic. În al doilea rând, pentru digitalizarea spitalelor din administrarea Primăriei Generale s-a făcut aproape nimic.” – a subliniat Burduja.
În final, Burduja l-a acuzat pe primarul în funcție, Nicușor Dan, că a mințit cu privire la depunerea proiectelor pentru termoficarea Bucureștiului, evidențiind nevoia de transparență și responsabilitate în gestionarea afacerilor publice.