România susține Republica Moldova cu gaz și energie electrică, în condiții comerciale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți că România continuă să sprijine Republica Moldova prin furnizarea de gaz și energie electrică, subliniind că acest ajutor este oferit în termeni strict comerciali, fără prețuri preferențiale.

Sebastian Burduja a precizat că participă la Comandamentul energetic pentru a analiza pregătirile României în sezonul rece. Obiectivul principal este de a acoperi cererea internă de energie, în mare parte din producția internă, cu posibilitatea de a recurge la importuri în cazul vârfurilor de consum.

„Se va face o trecere în revistă a stadiului pregătirilor pentru zona de producție, pentru a ne asigura că acoperim consumul în cea mai mare parte și eventual să apelăm la importuri pe vârfurile de consum, mai ales seara, dacă este cazul”, a declarat Burduja la Antena 3 CNN.

De asemenea, ministrul a menționat că toți distribuitorii de energie electrică au fost solicitați să raporteze măsurile luate pentru a preveni întreruperile prelungite în cazul unor condiții meteo extreme.

„Vom face o evaluare și a pregătirii rețelelor, pentru că în condiții de vreme rea se întâmplă să existe deconectări de la alimentarea cu energie electrică. De aceea, toți distribuitorii vor raporta cu ce efective s-au pregătit, efective suplimentare, astfel încât să nu existe situații în care românii nu au curent timp de mai multe ore”, a mai spus Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Sprijin pentru Rep. Moldova

Burduja a subliniat că România are o „datorie morală” față de Republica Moldova, dar ajutorul oferit este unul bazat pe relații comerciale corecte, fără ca România să suporte pierderi financiare.

Ministrul a punctat că „acest ajutor este în termeni comerciali, deci ei plătesc cât face energia electrică și gazul. Nu este un preț preferențial. România nu pierde și nici nu facem business cu energie”.

Acoperirea deficitului energetic în Republica Moldova

În aceeași zi, furnizorul de energie electrică al Republicii Moldova, Energocom, împreună cu Transelectrica din România și Moldelectrica, a reușit să acopere integral deficitul de 484 MWh estimat pentru marți, 14 ianuarie.

Inițial, au fost identificate probleme legate de capacitatea disponibilă la granița dintre România și Republica Moldova, dar acestea au fost soluționate prin redirecționarea unor capacități neutilizate de la granița Ucrainei cu Uniunea Europeană.

Energia astfel transferată a fost utilizată pentru a acoperi necesarul de consum de pe malul drept al râului Nistru, evitând recurgerea la soluții temporare mai costisitoare, cum ar fi achiziția de energie de urgență.