Sebastian Burduja a precizat că această regularizare face parte dintr-un sistem complex care susține investițiile în surse de energie regenerabilă, cum ar fi parcurile solare și eoliene.

Sebastian Burduja spune că România beneficiază de o schemă de contracte pentru diferență

Conform ministrului, România beneficiază de o schemă de contracte pentru diferență, care ajută la dezvoltarea acestor proiecte. În cadrul acestei scheme, România a obținut aproximativ 3 miliarde de euro din fondul pentru modernizare, bani care vor fi utilizați pentru a finanța integrarea acestora în sistemul național de energie.

„E o chestiune tehnică și românii nu trebuie să-și facă griji. Deci România are o schemă de contracte pentru diferență care susține investiții în parcuri solare, parcuri eoliene. Noi am obținut 3 miliarde de euro din fondul pentru modernizare, bani care vor finanța integral această schemă, cu o mică excepție pe costurile de administrare ale OPCOM”, a spus ministrul la Digi24.

gaze naturale, facturi
SURSA FOTO: Dreamstime

În facturile viitoare ale consumatorilor va apărea o nouă linie de contribuție

De asemenea, Burduja a explicat că în facturile viitoare ale consumatorilor va apărea o nouă linie de contribuție, numită „contribuție CFR”, care va acoperi costurile de administrare ale OPCOM.

„Pentru acele costuri, pe factura fiecăruia dintre noi, dar după ce proiectele efectiv intră în pâine, se va regăsi o linie, contribuție CFR, care va însemna câțiva bani pentru fiecare dintre noi acasă. Deci este un impact minim și acum practic s-a făcut o regularizare,” a completat ministrul.

Potrivit ministrului, această contribuție va fi una minimă, iar impactul asupra facturilor va fi insignifiant. Mai mult, după ce proiectele de energie regenerabilă vor deveni operaționale, impactul financiar va fi și mai redus.

Burduja a criticat și Green Deal-ul impus de UE

În același timp, Burduja a criticat și Green Deal-ul impus de UE. Într-o declarație separată, ministrul Energiei a anunțat că va prezenta în guvern un raport detaliat privind efectele negative ale politicilor Green Deal asupra sectorului energetic din România.

El a subliniat că România are potențialul de a deveni lider regional în domeniul energetic, dar atrage atenția asupra riscurilor generate de birocrație și reglementări care nu țin cont de realitățile economice.

Într-o schimbare totală de abordare față de declarațiile anterioare, Burduja a criticat politicile de „înverzire” promovate de Uniunea Europeană, afirmând că, deși bine intenționate, acestea riscă să afecteze economiile europene printr-o abordare birocratică și neadaptată.

Ministrul a reamintit că UE produce doar 3% din producția mondială de cărbune și contribuie cu sub 5% la emisiile globale de dioxid de carbon, subliniind că astfel de politici nu sunt o cale spre prosperitate.