Sebastian Burduja spune că că Guvernul a reușit, printr-o ordonanță de urgență, să direcționeze banii din taxa de solidaritate către compensări și plafonări.
Sebastian Burduja, despre taxa de solidaritate
Ministrul a fost întrebat și ce sumă ar fi necesară la rectificare și aproximativ cât va cere. Astfel, el spune că datele vor fi publice imediat ce secretarul general și Direcția Economică termină analizele necesare.
„Vom vedea. Acest lucru îl vom face public de îndată ce secretarul general și Direcția Economică termină analizele necesare și vom publica aceste cifre”, a spus Burduja.
De asemenea, Burduja a adăugat că Ministerul Energiei a primit aproximativ 2,1 miliarde de lei. Suma respectivă acoperă aproape întreaga datorie actuală către furnizori.
Mai mult decât atât, spune el, facturile care au venit anul acesta de la furnizori, validate de ANRE, sunt mult mai mici decât cele de anul trecut.
În acest context, ministrul nu se așteaptă să mai fie datorii de „miliarde și miliarde” către furnizori.
„Mai mult decât atât, în general, facturile care au venit anul acesta de la furnizori, validate de ANRE, sunt mult mai mici decât cele de anul trecut. Deci nu ne așteptăm să mai fim vreodată în situația de a datora miliarde și miliarde către furnizori”, a conchis ministrul.
Ministerul Energiei a alocat peste 13,6 miliarde de euro pentru susținerea sistemului energetic
În altă ordine de idei, Ministerul Energiei a alocat peste 13,6 miliarde de euro pentru susținerea sistemului energetic prin fonduri nerambursabile destinate investițiilor în întregul lanț energetic. Aceste surse de finanțare includ Fondul pentru Modernizare, PNRR, Schemele Naționale și Planul Național de Investiții.
Printre beneficiarii acestor fonduri se numără proiecte ale unor companii strategice din sectorul energetic, cum ar fi Transelectrica și Transgaz, precum și ale altor companii cu experiență în domeniu, cum ar fi Complexul Energetic Oltenia și Romgaz.
Fondurile nerambursabile sunt direcționate către diverse sectoare ale industriei energetice. Printre acestea se află următoarele:
- dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile;
- extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice;
- îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul industrial;
- modernizarea și construirea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență;
- modernizarea rețelelor de termoficare;
- producția, asamblarea și reciclarea bateriilor, celulelor și panourilor fotovoltaice;
- dezvoltarea de noi capacități de stocare a energiei electrice.