Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că, deși există perioade în care este necesar să se apeleze la importuri, securitatea energetică nu este în pericol.
Sebastian Burduja spune că România va trece iarna cu gazul din producția proprie
România produce zilnic aproximativ 25 de milioane de metri cubi de gaz, la care se adaugă extracțiile din depozite, ce variază între 19 și 20 de milioane de metri cubi. În contextul temperaturilor scăzute din această iarnă, depozitele s-au golit mai rapid, ceea ce a redus capacitatea de extracție. Acest fenomen, specific lunii februarie în iernile geroase, poate duce temporar la creșterea importurilor.
„Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie care înseamnă cam 25 de milioane de metri cubi zilnic, plus ceea ce extragem din depozite – 19, 20, 20 și ceva de milioane de metri cubi. În fiecare an, în februarie, mai ales în iernile geroase, se întâmplă acest fenomen: depozitele se golesc mai rapid, capacitatea de extracție din depozite scade și sunt perioade în care se poate apela mai mult la importuri. E o situație, dacă vreți, conjuncturală. Vreau să subliniez că niciun român nu are vreun risc să rămână fără gaz. Deci, securitatea energetică a țării nu este sub nicio formă pusă în pericol.
Am trimis Corpul de control la Depogaz să verificăm exact programul de extracție, dacă a fost respectat, în ce măsură s-a urmat ceea ce noi am stabilit la începutul sezonului rece. Dacă s-a greșit undeva voi lua cele mai dure măsuri și veți vedea lucrul acesta, pentru că raportul va fi public. Am remarcat că s-au extras ceva mai multe cantități în noiembrie față de alți ani. E adevărat, a fost cel mai friguros noiembrie din ultimul deceniu, asta pe datele oficiale. Urmează să stabilim exact dacă s-a încălcat vreun principiu sau vreo regulă și vom lua măsuri în consecință. Românii trebuie să stea liniștiți. Nu rămâne nimeni fără gaz și sunt protejați prin schema de compensare-plafonare”, a spus Burduja.
Pentru a verifica dacă s-au respectat planurile stabilite la începutul sezonului rece, Burduja a anunțat trimiterea Corpului de control la Depogaz. Se va analiza dacă programul de extracție a fost respectat și dacă s-au făcut eventuale greșeli. În cazul în care se vor constata nereguli, ministrul a promis sancțiuni și transparență în publicarea raportului.
Un aspect observat de autorități a fost extracția mai mare de gaze în luna noiembrie, comparativ cu anii anteriori. Acest lucru a fost justificat prin temperaturile extrem de scăzute, noiembrie 2023 fiind cel mai friguros din ultimul deceniu.
![gaze](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/gaze-1-e1737662147255-1200x676.jpg)
Referitor la creșterea prețului gazelor, Burduja a explicat că acest fenomen nu este specific doar României
Referitor la creșterea prețului gazelor, Burduja a explicat că acest fenomen nu este specific doar României, ci se manifestă la nivel european. Printre factorii care au dus la scumpiri se numără reducerea importurilor din Grecia, Azerbaidjan și Rusia, ceea ce a afectat disponibilitatea gazului pe piața regională.
În plus, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a scăzut semnificativ, iar situația din Transnistria contribuie la incertitudini suplimentare. Creșterea cererii pe o ofertă limitată a dus inevitabil la majorarea prețurilor. Cu toate acestea, ministrul a precizat că este vorba despre o situație temporară și că, odată cu încălzirea vremii, consumul României va scădea sub 40 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce ar putea elimina necesitatea importurilor.
„Prețul gazelor a crescut în toată Europa, din păcate. Prietenii noștri la Est vor să sublinieze faptul că Europa fără gaz rusesc este într-o stare de vulnerabilitate și uitați-vă ce s-a întâmplat în ultima perioadă sau de ce a crescut prețul pe piața europeană a gazelor. Disponibilul de gaz de import din Alexandropolis, de exemplu, din Grecia, a scăzut semnificativ. Disponibilul de gaz azer din rezervele din Azerbaidjan care vin tot prin Turcia și până în zona noastră, a scăzut semnificativ și așa mai departe.
Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, bineînțeles că a scăzut semnificativ. Transnistria este în situația în care este și atunci sigur că având o cerere mai mare, în contextul unei oferte, să spunem similare, prețul crește. Este o situație, repet, tranzitorie”, a completat ministrul.
Burduja a participat marți la o întâlnire de lucru alături de ministrul Agriculturii
Pe lângă aspectele legate de aprovizionarea cu gaze, Sebastian Burduja a participat marți la o întâlnire de lucru alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și ministrul Mediului, Mircea Fechet. Principalul subiect abordat a fost simplificarea proceselor pentru obținerea autorizațiilor, avizelor și acordurilor necesare în sectorul energetic și agricol.
„Veți vedea în următoarele zile, când se mai încălzește vremea, consumul României va scădea probabil în jurul cifrei de 40 de milioane, chiar mai puțin, și atunci este posibil să nu mai aibă nevoie deloc de nicio moleculă de gaz de import. Din datele pe care le am de la cei de la Meteo, știu că în 3-4 zile vremea trebui să se încălzească și lucrurile se vor normaliza”, a conchis el.
Un punct de interes a fost identificarea aspectelor legislative ce pot fi îmbunătățite în vederea campaniei de irigații din 2025. Autoritățile își propun să flexibilizeze procedurile birocratice, astfel încât fermierii și investitorii din domeniu să beneficieze de un cadru mai eficient și predictibil.