Sebastian Burduja, la Centrala Hidroelectrică Vidraru: Mi-aș dori ca marile proiecte energetice să fie susținute de Hidroelectrica, Romgaz

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: captură ecran Facebook/Sebastian Burduja

Sebastian Burduja a transmis un mesaj după semnarea contractului pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru. Este vorba despre un contract de 188,7 milioane de euro.

Sebastian Burduja i-a felicitat pe toți cei implicați pentru semnarea contractului. Potrivit informațiilor oferite de ministrul Energiei, este vorba despre un contract important cu două companii românești.

Sebastian Burduja i-a felicitat pe toți cei implicați

Prima este Electromontaj, lider de consorțiu, iar a doua este Butan, o companie din România cu capital privat. Este implicată și compania Končar din Croația.

„Mă bucur foarte mult că suntem astăzi aici şi vreau să vă felicit că ați reușit semnarea acestui contract, a şasea oară a fost cu noroc, deci a şasea licitație, iată, s-a atribuit și este un contract important cu două companii românești, dintre care una e lider de consorțiu, Electromontaj și Butan, am înțeles, plus Končar din Croația, de asemenea în avans, că știu că sărbătoriţi chestiunea asta vineri, aveți un an de la listarea Hidroelectrica, un moment foarte important era la începutul mandatului meu, compania s-a apreciat cam cu 10% de la momentul listării și a fost considerată cea mai de succes listare din lume dintre toate companiile, cel mai des succes IPO”, a declarat Burduja.

Ministrul vrea ca marile proiecte energetice să fie susținute de Hidroelectrica și Romgaz

În continuare, ministrul a explicat că are o mare dorință. Mai precis, el vrea ca marile proiecte energetice să fie susținute de marile companii energetice Hidroelectrica și Romgaz.

„Sigur, ca nivel de ambiție și cred că ceea ce s-a întâmplat aici și în anii ’60 și ceea ce dumneavoastră ați reușit acum, dacă ar fi să caracterizez printr-un singur cuvânt ar fi ‘asumare’ și chestiunea asta o vedem și în Guvernul României, premierul, miniștrii și la dumneavoastră, iată, la companiile strategice, v-ați asumat să înaintați cu acest proiect, pentru că prea mulți ani de zile lucrurile nu s-au făcut, pentru că întotdeauna e mai simplu să spui ‘nu, se poate să treacă timpul’ și la final pleci acasă poate cu un salariu, dar nici n-ai lăsat nimic în urma ta. Mi-aș dori în continuare ca marile proiecte energetice să fie susținute de marile companii energetice Hidroelectrica, Romgaz”, a mai spus ministrul.

SURSA FOTO: Facebook Sebastian Burduja

Reprezintă o mare oportunitate pentru România

Ministrul a susținut apoi că România are „o mare oportunitate”. Stocarea este „prima nevoie a sistemului energetic național”. Astfel, susține el, discută cu Marcel Ciolacu în fiecare săptămâni despre soluții pentru stocare.

Burduja a amintit și de faptul că România are apeluri lansate din PNRR, în valoare de 80 de milioane de euro. Până la finalul anului sunt alte 200 de milioane din Fondul pentru modernizare. Aceste apeluri vizează stocarea în baterii.

Potrivit ministrului, stocarea în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj este „cel puțin la fel de importantă”.

„Aveți și avem o mare oportunitate și, cred, o mare răspundere. Stocarea e prima nevoie a sistemului energetic național și cred că nu trece săptămână să nu discut cu domnul prim-ministru și să-mi spună ‘ce mai faceți pe stocare’. Și știți că avem apeluri lansate din PNRR, 80 de milioane de euro, până la finalul anului, încă vreo 200 de milioane din Fondul pentru modernizare. Acestea vizează stocarea în baterii. Cel puțin la fel de importantă este stocarea în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj”, a subliniat ministrul.

Proiectul Tarnița-Lăpuștești este în etapa de evaluare a ofertelor pentru studiul de fezabilitate

Cu privire la proiectul Tarnița-Lăpuștești, ministrul a explicat că se află „în etapa de evaluare a ofertelor pentru studiul de fezabilitate”.

„Dintre acestea, proiectul fanion este Tarnița-Lăpuștești, pe care noi l-am restartat în actualul Guvern și care este în etapa de evaluare a ofertelor pentru studiul de fezabilitate. Cu permisiunea noastră, domnule prim-ministru, noi vrem să lucrăm la un act normativ, prin care să declarăm proiectul de importanță strategică națională și să îi asigurăm o implementare accelerată, să derogăm de la toate obligațiile de la care este posibil să derogăm, astfel încât acest proiect să fie implementat în cel mai scurt timp și dacă există o oarecare obligație la prosumatori să aibă stocare, de ce nu și producătorii să aibă obligația de a avea capacități de stocare? De ce nu și marii producători din sistemul energetic să contribuie la asemenea proiecte? Pentru că una este să ai niște baterii sau un câmp de baterii, care după 10 ani trebuie înlocuite, alta e să ai o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, care te ține 30 sau 50 de ani. Deci, iată o investiție deșteaptă și mai sunt și altele şi specialiștii din Hidroelectrica cu siguranță le cunosc.”, a completat Burduja.

Investiția, o parte din revoluția energetică

În încheie, ministrul a susținut că România se află „într-o lună specială pentru sistemul energetic”. Totodată, el a spus și că investițiile reprezintă o parte importantă din „revoluția energetică” pe care țara noastră o conduce.

În ultimul an de zile, investițiile sunt 13,6 miliarde de euro, doar din fonduri nerambursabile.

„În final, sigur că suntem într-o lună specială pentru sistemul energetic, pe 20 iulie sărbătorim Ziua Energeticienilor – este Sfântul Ilie, stăpânul fulgerelor, și eu vă doresc în avans la mulți ani, marcând împreună, cred, cea mai de succes etapă din sector energetic românesc. Noi am făcut un bilanț și în ultimul an de zile doar din fonduri nerambursabile, investițiile sunt 13,6 miliarde de euro, adăugând la asta contribuția beneficiarilor, cu siguranță de peste 20 de miliarde. Iată, această investiție este parte din această revoluție energetică pe care România o conduce.”, a spus acesta.

Amintim că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost în vizită la Centrala Hidroelectrică Vidraru.