Sebastian Burduja anunță „surprize foarte plăcute pentru acest oraş”
„Îi chem pe toţi la vot, e un drept şi sunt convins că, la finalul aceste zile, vom avea cu toţii lucruri de sărbătorit şi surprize foarte plăcute pentru acest oraş şi oamenii lui minunaţi”, a afirmat Sebastian Burduja, după ce a votat la o secţie organizată la Academia de Poliţie.
El a adăugat că are încredere în bucureșteni, că a întâlnit mulți dintre ei și a simțit că aceștia își doresc „altceva”.
„Aceasta cred că e victoria acestei zile – speranţa din inima bucureştenilor. De mâine, ne apucăm de treabă – câştigăm şi luptăm în continuare”, a transmis Sebastian Burduja.
Cum se votează în România
Duminică dimineață, secțiile de votare s-au deschis pentru aproape 19 milioane de alegători așteptați să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul European, dar și primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali și județeni.
Pe teritoriul României, sunt disponibile 18.955 de secții de votare unde cetățenii pot vota la alegerile locale și europarlamentare. În străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secții de vot pentru scrutinul europarlamentar.
Cele mai multe secții de votare din țară sunt în București, iar în străinătate, în Italia, Spania și Marea Britanie.
Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, dar, în mod excepțional, poate fi prelungit până la ora 23:59.
La scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidați pentru alegerile locale și 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleși 3.186 de primari ai localităților și primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale și județene, precum și 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.
Ce trebuie să știe românii
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.
„Pentru aceste alegeri au fost tipărite (…) aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”, a precizat Greblă.
La alegerile locale, cetățenii români vor putea vota numai la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau cu reședința, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.
La secția de votare unde sunt arondați, alegătorii vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele secției un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea cetățenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București/Consiliului Județean, pentru alegerea primarului localității/pentru alegerea primarului de sector și pentru alegerea Consiliului local al unei unități administrativ-teritoriale/Consiliu de sector.
Când poți pleca din secția de votare
Alegătorul va aplica ștampila pe fiecare buletin de vot și va avea la dispoziție, pentru prima dată, o tușieră pe care o poate utiliza în cazul în care ștampila nu se mai vede clar după aplicare.
După exercitarea votului, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare la exterior și va introduce fiecare dintre cele cinci buletine în urnele corespunzătoare.
Alegătorul va preda apoi ștampila și va putea părăsi secția de vot.
Fiecare secție de votare va avea pregătită o urnă specială pentru cetățenii care nu pot fi transportați sau au dificultăți majore în a se prezenta la secția de votare.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, pe 31 mai erau înscriși în Registrul electoral 18.978.908 cetățeni. Dintre aceștia, 18.018.921 au domiciliul sau reședința în țară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.