Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat recent la inaugurarea Grupului 5 Rovinari, una dintre cele mai semnificative și complexe investiții din sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Evenimentul marchează un moment esențial pentru industria energetică din România, într-un context de tranziție către surse de energie regenerabilă.
Burduja a subliniat importanța continuării producției de energie pe bază de cărbune până la implementarea unor alternative viabile și sigure, menționând că această tranziție nu trebuie să compromită securitatea energetică a țării.
Burduja anunță o investiție majoră pentru sectorul energetic
În cadrul unei ceremonii semnificative, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a fost prezent la inaugurarea Grupului 5 Rovinari, o investiție de peste 620 de milioane de lei, dedicată modernizării și eficientizării producției de energie pe bază de cărbune.
Acest proiect, început acum aproape un deceniu, a fost marcat de numeroase provocări și întârziere, dar, după eforturi susținute din partea Complexului Energetic Oltenia (CEO) și a echipelor de experți implicate, a fost finalizat și deja livrează 230 MW în sistemul național.
„Este o minune ce se întâmplă astăzi,” a transmis directorul termocentralei Rovinari, remarcând succesul realizării acestui obiectiv ambițios.
„Astăzi, în timpul vizitei de lucru, Grupul V Rovinari livra în sistemul energetic naţional 230MW. Îndeplineşte cele mai noi standarde de eficienţă şi protecţie a mediului,” a declarat Burduja.
Aceasta este o contribuție semnificativă la stabilitatea sistemului energetic național și la pregătirea pentru viitoarele tranziții energetice.
Importanța cărbunelui în sistemul energetic actual
Sebastian Burduja a punctat că energia produsă pe bază de cărbune este în continuare necesară pentru România, într-un context în care tranziția către surse de energie regenerabilă se desfășoară treptat.
”Am vrut să merg în Cariera Roşia să văd condiţiile de muncă, am urcat pe excavatorul 03, am vorbit cu oamenii şi m-am bucurat să întâlnesc şi mulţi tineri. Excavatoristul, Alex, 24 de ani, mi-a spus că tot ceea ce îşi doreşte este să nu plece din ţară.”, a spus acesta.
Ministrul a subliniat că „vremea producerii energiei pe bază de cărbune nu a trecut și nu va trece fără să punem altceva în loc.” Burduja a explicat că, în perioadele dificile pentru sistemul energetic, cărbunele și munca angajaților din termocentrale și cariere au reprezentat o componentă vitală a stabilității.
”În momentele grele ale sistemului energetic, cărbunele şi munca oamenilor din termocentrale şi din cariere, în condiţii extrem de dificile, au făcut diferenţa”, a menționat ministrul.
Cu toate că România susține procesul de tranziție energetică, Burduja a afirmat că este necesar ca acest proces să fie realizat pragmatic.
„România susţine acest proces, dar trebuie să fim pragmatici şi să ţinem cont de interesul naţional şi, cred eu, şi de cel european”, a declarat Burduja.
Ministrul și-a exprimat intenția de a menține în exploatare aceste capacități de producție cât mai mult timp posibil, până când o alternativă sigură și eficientă va putea să le înlocuiască.
” Ne luptăm pentru a menţine în exploatare aceste capacităţi de producţie cât mai mult timp, construind inteligent alternativa”, a subliniat acesta..
Planuri de restructurare și investiții pentru sustenabilitate
În discuțiile purtate cu reprezentanții CEO și sindicatele din domeniu, ministrul a agreat demararea actualizării planului de restructurare a activităților CEO, cu scopul de a argumenta necesitatea prelungirii funcționării termocentralelor pe cărbune.
”Până una alta, am agreat astăzi împreună cu reprezentanţii CEO şi ai sindicatelor să demarăm actualizarea planului de restructurare, pentru a susţine cu toate argumentele prelungirea funcţionării termocentralelor pe cărbune la CEO. Aşteptăm în cursul anului viitor de la Transelectrica şi studiul de adecvanţă a sistemului”, a menționat Sebastian Burduja.
Burduja a menționat că un studiu de adecvare a sistemului energetic, realizat de Transelectrica, este așteptat anul viitor, pentru a sprijini dialogul cu Comisia Europeană privind securitatea energetică a României și a regiunii.
„Am încredere că vom reuşi să convingem Comisia Europeană că securitatea energetică a României şi a regiunii este prioritate zero,” a adăugat ministrul.
Ministrul a subliniat că această investiție de sute de milioane de euro a redus efectele negative asupra mediului cu peste 95%, fiind un pas important către o industrie energetică mai sustenabilă.
Cariera Roșia – un model de dezvoltare
În cadrul vizitei sale, Burduja a mers și la Cariera Roșia, cea mai mare unitate de exploatare minieră din Sud-Estul Europei, unde a evidențiat extinderea rapidă a capacităților de extracție.
În ultimii patru ani, cariera și-a crescut numărul de excavatoare de la două la opt, iar capacitatea de extracție a atins pragul de 3 milioane de tone de cărbune anual.
„Am asigurat pe parcursul mandatului meu front de lucru în toate carierele, prin 10 hotărâri de guvern adoptate.Am vrut să merg în Cariera Roşia să văd condiţiile de muncă, am urcat pe excavatorul 03, am vorbit cu oamenii şi m-am bucurat să întâlnesc şi mulţi tineri. Excavatoristul, Alex, 24 de ani, mi-a spus că tot ceea ce îşi doreşte este să nu plece din ţară” a declarat Burduja.
Ministrul s-a întâlnit cu lucrătorii din carieră, inclusiv cu tineri dedicați, precum Alex, un excavatorist de doar 24 de ani, care i-a mărturisit că își dorește să rămână în țară.