Sebastian Burduja a anunțat că extinderea utilizării energiei nucleare este crucială pentru garantarea securității energetice globale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reprezentat România la „Roadmaps to New Nuclear 2024” organizat de OCDE în Paris. Evenimentul anual al Agenției pentru Energie Atomică (NEA) adună lideri globali în energie nucleară. La această ediție, Burduja a condus lucrările sesiunii privind dezvoltarea lanțului industrial în sectorul nuclear.

Ministerul Energiei subliniază că, în contextul actual, extinderea utilizării energiei nucleare este crucială pentru garantarea securității energetice globale, menținerea competitivității economice și realizarea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050.

”În domeniul energiei discutăm adesea despre o trilemă: securitate energetică, competitivitate şi schimbări climatice. La Paris, în faţa statelor membre OCDE, am adus în discuţie o a patra alternativă care vizează capacităţile locale şi lanţurile de aprovizionare. România este printre puţinele state din lume cu un ciclu nuclear integrat, avem unii dintre cei mai buni experţi din lume, iar reactoarele de la Cernavodă sunt ambele pe podiumul mondial prin siguranţa şi eficienţa în exploatare.

Mai mult, România are singurul simulator din Europa pentru pregătirea viitorilor ingineri pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) la Politehnica Bucureşti şi construieşte singură instalaţie de detritere (CTRF) din Europa. Bazată pe o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia creează premisele ca România să devină un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu (combustibil candidat al viitoarelor reactoare de fuziune).

La evenimentul OCDE-NEA, ca recunoaştere a rolului de lider în sectorul nuclear, România a prezidat în premieră lucrările sesiunii dedicate lanţurilor de aprovizionare şi reindustrializării. Pentru atingerea obiectivelor globale de triplare a capacităţilor nucleare până în 2050, cooperarea globală este esenţială pentru acces la finanţare şi o forţă de muncă calificată”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

energie nucleara
Sursă: Dreamstime

Agenția pentru Energie Nucleară estimează că trebuie să triplăm capacitatea nucleară globală până în 2050

Agenția pentru Energie Nucleară estimează că pentru a îndeplini obiectivele climatice și de securitate energetică, capacitatea globală de energie nucleară trebuie să crească de trei ori, atingând 1.160 GWe până în 2050. Această expansiune necesită construirea a aproximativ 20 GWe anual în perioada 2030-2050, un volum de investiții comparabil cu cel din anii 1970 și 1980.

Franța, România, Statele Unite, Suedia și alte națiuni au făcut deja angajamente semnificative pentru extinderea infrastructurii nucleare. În plus, reactoarele nucleare modulare mici (SMR) sunt esențiale în strategia de expansiune, oferind soluții flexibile și inovatoare pentru cerințele energetice globale, conform Ministerului Energiei.