Sebastian Burduja, în vizită la Oil Terminal

Ministrul Sebastian Burduja a vizitat, sâmbătă, compania Oil Terminal. Acesta a precizat că a analizat planul de investiții al companiei.

”Oil Terminal este o companie din portofoliul ministerului energiei, o companie mai importantă ca oricând pentru România şi întreaga regiune. Deţine cel mai mare terminal pentru import-export ţiţei, produse petroliere şi petrochimice la nivel naţional”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, ministrul Sebastian Burduja.

Burduja a precizat că în decembrie se finalizează un nou rezervor, cel mai mare construit după 1989, de 55.000 mc capacitate. Ministrul a menționat că cererea este mare, iar în România putem şi trebuie să facem lucruri.

Ministrul Energiei a vizitat terenul de peste 30 de hectare pe care compania românească IULIUS va investi peste 800 de milioane de euro.

”Semnarea a avut loc săptămâna aceasta, la Ministerul Energiei. Este cel mai ambiţios proiect de regenerare urbană şi cea mai mare şansă de dezvoltare pentru Constanţa şi Dobrogea”, a mai transmis ministrul Energiei.

Acesta s-a referit şi la anunţul legat de construirea unui nou terminal pentru bitum. ”Un pas mare făcut de Oil Terminal pentru diversificarea surselor de venit. Acum căutăm un partener serios pentru a investi în acest terminal. Procedura va fi competitivă şi transparentă”, a menţionat Burduja.

Oficialul a felicitat managementul companiei ”pentru viziune şi determinare”.

”Voi rămâne aproape, alături de echipa Ministerului Energiei, pentru a susţine pe deplin dezvoltarea strategică a acestei capabilităţi pentru România”, a afirmat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja: Doresc să evit o creștere a prețului la factură pentru români

„Noi ca ministerul suntem în proces de actualizare a Planului Național Integrat în energie și schimbări climatice, el are ca termen martie 2024.

Vom contura o strategie în perioada următoare.

Este important să setăm ținte ambițioase și să arătăm că România este un lider regional și că își propune o energie cât mai verde, dar înainte de a fi verde, trebuie să fie sigură și ieftină pentru toți românii.

De asemenea, să nu setăm ținte prea înalte pentru că atunci putem avea o problemă cu care România s-a mai confruntat și anume să nu le atingem, în orizontul de timp asumat și să intervină anumite sancțiuni.

Trebuie să ne concentrăm pe ideea energiei verzi pentru că acesta este viitorul.

O altă nuanță este nuclearul. Ne dorim ca în 2030 să vedem Unitățile 3, 4 plus Reactoarele modulare mici și asta este o direcție strategică asumată de România.

Toate studiile arată că la nivel European, necesarul de stocare este în jur de 200 gigawati.

Noi am semnat la Ministerul Energiei, PNRR plus Fondul pentru modernizare, până acum 5,5 miliarde euro.

Aceasta este valoarea proiectelor deja contractate.

Pe contractele pe termen lung, nu e simplu, problemele sunt ancorate în schemele de compensare, plafonare și atunci nu vrem să bulversăm piața.

Doresc să evit o creștere a prețului la factură pentru români, în anul următor sau până piața va fi stabilă”, a spus Sebastian Burduja.