Măsuri pentru scăderea facturilor la energie și gaze

Potrivit lui Sebastian Burduja, într-un context geo-politic imprevizibil, România trebuie să își protejeze clienții finali.

„Ne dorim menţinerea acestei scheme de compensare-plafonare şi protejarea consumatorului român, casnic şi non-casnic. E foarte important să ai stabilitate când ai invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, când ai conflict în Orientul Mijlociu, când ai perspectiva finalului de an. La finalul acestui an, ştiţi bine, acordul dintre Ucraina şi Rusia/Gazprom expiră practic şi există posibilitatea sistării acelor livrări de gaze.

Deci, e o situaţie internaţională regională în dinamică rapidă, impredictibilă şi e foarte important ca România să-şi protejeze clienţii finali. Având în vedere reducerea preţurilor la gaze şi la energie electrică faţă de criza energetică, luăm în calcul anumite măsuri împreună cu ANRE – şi au fost discuţii tehnice cu ANRE şi cu Ministerul de Finanţe, cu ANAF, care nu urmăresc modificarea plafoanelor, ci o serie de alte măsuri care să ducă la noi scăderi ale facturilor la români.

Deci, sub nicio formă facturile nu vor creşte, ele au şanse să scadă şi în următoarea săptămână vom promova un asemenea act normativ în Guvern, după ce obţinem toate avizele necesare. O săptămână – două…”, a declarat el vineri, 16 februarie, într-o conferință de presă.

Plafoanele nu vor scădea

Ministrul a mai precizat că nu s-a pus problema scăderii plafoanelor.

„După cum ştiţi, avem o legislaţie care ne spune că în România preţurile la energie electrică şi gaze naturale sunt reglementate de schema de compensare-plafonare, o schemă valabilă până în martie 2025. Schema aceasta a asigurat şi subliniez, pentru că, din păcate, vedem în continuare ştiri care nu ţin cont de această realitate, schema a asigurat al 4-lea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, iar la energie electrică, e adevărat, suntem undeva la jumătatea clasamentului.

Dar, când ne uităm pe bursă pe Piaţa Zilei Următoare, vedem că, de exemplu, ieri a fost o zi foarte bună pentru România, am avut al doilea cel mai ieftin preţ la energie electrică din toată Uniunea Europeană şi asta pentru că a bătut vântul, a bătut şi soarele, am avut condiţii prielnice şi cred că după Peninsula Iberică am fost pe locul doi la nivelul Uniunii Europene”, a explicat acesta.

Întrebat care vor fi măsurile pe care Ministerul Energiei le pregătește împreună cu ANRE și Ministerul Finanțelor, Sebastian Burduja a răspuns:

„Veţi vedea când o să punem în transparenţă actul normativ, după discuţiile cu ANRE, cu ANAF, când ne închidem cu ele. Eu sper astăzi, luni, deci în cel mai scurt timp, veţi vedea forma finală a măsurilor. Nu vreau să anticipez pentru că pot fi speculate”.

„Sunt variante prin care ţintim exact aceste evoluţii în piaţă, preţurile în scădere la energie electrică şi gaze naturale, deşi eu am mai spus şi în trecut şi aşa este: un furnizor nu-şi cumpără energia electrică, gazul natural, toată cantitatea necesară de pe bursă. Sunt contracte care vizează un orizont de timp mai lung şi atunci e normal să nu ne uităm doar la preţul de pe bursă când discutăm de preţul mediu de achiziţie pe care un furnizor îl are când cumpără energia electrică şi gazele naturale”, a adăugat el.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja; SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Schema de compensare-plafonare, prelungită până în martie 2025

Cu privire la eventuala prelungire a schemei de compensare-plafonare după luna martie 2025, ministrul Energiei a asigurat că se va pregăti etapa post-martie 2025 și că se va continua să se protejeze românii împotriva creșterilor de prețuri. Potrivit lui, se va pune accent pe cei vulnerabili.

„Mai avem un an până atunci (până la expirarea schemei – n. r.). V-am spus câteva evoluţii care sunt totuşi impredictibile în regiune. Vom vedea la momentul respectiv (dacă va fi prelungită – n. r.), dar şi înainte de asta, spre finalul acestui an, noi vom pregăti ce înseamnă etapa post-martie 2025, dar cu siguranţă românii vor fi protejaţi în faţa oricăror creşteri de preţuri, în special românii vulnerabili”, a explicat oficialul.

Jurnaliștii au dorit să afle, de asemenea, dacă este posibil ca în viitoarea schemă să primească compensații doar persoanele vulnerabile, așa cum au solicitat Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană.

„Vedem din martie 2025, de fapt cu nişte luni de zile înainte, probabil 3 – 6 luni înainte. Vom analiza în ce măsură se pot ajusta aceste scheme, dar să ştiţi şi schema actuală ţine cont de faptul că atunci când ai venituri mai reduse ai un consum mai redus şi ai, de exemplu, la energie electrică 0,68 lei kilowatt-oră, faţă de 1,3 lei kilowatt-oră, cât înseamnă un consum de peste 300 de kilowaţi-oră pe lună. Deci, şi schema actuală ţine cont de profilul economic, socio-economic al fiecărui client în parte”, a răspuns Sebastian Burduja.

Totodată, Sebastian Burduja a subliniat că diferența suportată de statul român s-a redus semnificativ față de perioada de vârf a crizei energetice. Având în vedere că prețurile de pe piață au scăzut și furnizorii achiziționează gazul și energia electrică la prețuri mai mici în prezent, acest lucru înseamnă că vor fi decontate sume mult mai mici.

„Puteţi să cereţi datele de la ANRE şi veţi vedea că pe segmentul casnic furnizorii au venit de prin august anul trecut cu zero sume la compensarea de către statul român. Deci, mecanismul în sine funcţionează. Important este că furnizorii se pot duce şi sub aceste plafoane şi ei se duc şi astăzi. Furnizorii la gaze, vă rog să vedeţi pe factura de acasă, în cazul meu e valabil şi mulţi români mi-au scris, mi-au trimis şi facturile dânşilor şi am putut să confirm cu ochii mei, au un preţ total, inclusiv TVA, de 0,28 lei, 0,29 lei kilowatt-oră, ceea ce e sub plafonul de 0,31 lei kilowatt-oră.

Deci, diferenţa între preţul mediu de achiziţii al furnizorului şi aceste plafoane, deci preţul de la factură pe care îl văd românii, este tot mai mică şi în unele cazuri chiar a fost zero şi asta vă poate confirma ANRE. Operăm într-o competiţie, deci furnizorii se concurează unul pe altul şi atunci ei oferă preţuri sub plafonul maxim şi asta se întâmplă în piaţă. De aceea au venit furnizori cu preţul sub plafon. Dacă nu exista o concurenţă pentru clientul final s-ar fi dus toţi spre preţul maximal.

O să vedeţi şi în noul act normativ o serie de măsuri complementare care vor pune în continuare presiune pentru scăderea facturilor la români. Dar, să fim cinstiţi, 5 milioane de gospodării din România plătesc factura la curent, în medie, 35 de lei. Este un cost rezonabil, chiar şi ţinând cont de nivelul de dezvoltare pe care România îl are”, a explicat el.

Vineri, la Palatul Victoria din București, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și omologul său din Kazahstan, Almassadam Satkaliyev, au susținut o conferință de presă. Acest eveniment a avut loc în cadrul Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică și tehnico-științifică.

Prețul plafonat la energie se va menține până în martie 2025

Sebastian Burduja a confirmat oficial că prețul plafonat al energiei va rămâne neschimbat până în martie 2025. Astfel, consumatorilor li se va oferi o perioadă de stabilitate în fața incertitudinilor pieței. Declarațiile au fost făcute joi, în urma participării sale la un eveniment desfășurat la Biblioteca Academiei Române.

Burduja a subliniat că, după această dată, vor avea loc ajustări graduale și transparente în funcție de evoluția pieței. Totodată, a asigurat că orice modificare va fi comunicată clar tuturor părților implicate. Mai multe puteți citi aici.