Sebastian Burduja, ministrul Energiei, are o veste foarte bună pentru locuitorii Capitalei, care s-au confruntat, zilele trecute, cu probleme cauzate de avariile majore la rețeaua de termoficare. Anunțul îi privește, însă, pe toți locuitorii României.
Ministrul Energiei anunță modernizări în valoare de 590 de milioane de euro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut cunoscut, joi, că va lansa un apel de finanțare de 590 de milioane de euro. Banii vor veni din Fondul pentru Modernizare. Acest demers are ca scop modernizarea sistemelor de termoficare. Accentul va fi pe cel din București.
Burduja a explicat că tronsonul care a cauzat recentele probleme este operativ din 1981. Potrivit lui, tronsonul ar fi putut fi reabilitat cu fonduri europene de-a lungul anilor. Totuși, Primăria Generală nu a fost implicată și a pierdut aproape toți banii.
Ministrul susține că situația în care zeci de mii de bucureșteni rămân fără căldură și apă caldă în condiții de ger este una inacceptabilă.
„Două vești bune. Zilele trecute am semnalat o avarie majoră la rețeaua de termoficare din București, care a lăsat zeci de mii de români fără apă caldă și căldură.
Am explicat că tronsonul respectiv, pus în funcțiune din 1981, ar fi putut fi reabilitat de ani de zile pe fonduri europene, dar Primăria Generală nu s-a implicat și a pierdut aproape toți banii.
Este inacceptabil ca zeci de mii de bucureșteni să rămână, în condiții de ger, fără căldură și apă caldă.
Astăzi vă prezint și soluția: lansăm prin Ministerul Energiei, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Grant până la 100%!
Bucureștiul și alte orașe din țară vor putea să investească în rețelele vechi de zeci de ani, ceea ce va reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români și va asigura condiții normale în casele lor.
Apelul se va deschide pe 1 februarie, ora 12.00, în platforma MYSMIS”, a transmis, joi, pe Facebook, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja a oferit informații noi despre proiectul Tarnița-Lăpuștești
Sebastian Burduja a făcut cunoscut că a început în regim de urgență o nouă etapă a licitației pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești, concentrându-se, în special, asupra fazelor de studiu de fezabilitate. SAPE, companie aflată sub umbrela Ministerului Energiei, a încărcat deja toată documentația necesară pe platforma SEAP începând de ieri.
După încheierea tuturor procedurilor la nivelul ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), întreaga procedură va deveni accesibilă publicului. Toate solicitările de clarificare primite de la participanții anteriori în prima fază a licitației au fost supuse unei analize amănunțite, iar documentația a fost revizuită pentru a crește șansele de succes ale proiectului.
Sebastian Burduja a insistat asupra necesității unui proces transparent, obiectiv și deschis la dialog cu toți cei implicați în licitație.
„A doua veste bună este că am reluat de urgență licitația pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești – etapa studiu de fezabilitate. Compania SAPE, din portofoliul ministerului energiei, a reîncărcat încă de ieri în platforma SEAP documentația necesară. După îndeplinirea formalităților la nivelul ANAP, procedura va deveni publică.
Au fost reanalizate în detaliu toate solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscriși în prima procedură și a fost îmbunătățită documentația, pentru a crește șansele de reușită. Am solicitat, totodată, un proces transparent, obiectiv și bazat pe dialog cu toți ofertanții”, precizează Sebastian Burduja.
Hidrocentrala de la Tarnița-Lăpuștești va deveni vitală pentru sistemul energetic din țară
Conform declarațiilor ministrului Energiei, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești reprezintă un proiect esențial pentru infrastructura energetică a României.
Ministrul susține că proiectul va fi continuat, indiferent de provocările care vor fi întâmpinate pe parcurs.
„În anumite condiții e mai ieftin pentru operatori să importe decât să extragă gaz din depozite. (…) Îl vom duce înainte, indiferent de provocări.
Având în vedere consultarea de piață inițială și profilul companiilor înscrise la prima procedură, precum și Întâlnirile de lucru cu jucători de talie mondială în acest domeniu, rămân pe deplin încrezător că vom reuși”, a spus el.
Ministrul a explicat de ce România importă gaz, în condițiile în care deține destul depozite.
„O clarificare pentru cei curioși. De ce importă România gaz daca avem suficient în depozite? Pentru că în anumite condiții este mai ieftin pentru operatori să importe decât să extragă gaz din depozite.
E parte din beneficiile unei piețe integrate europene. Dacă, prin absurd, nu am putea tehnic importa nicio moleculă de gaz, avem suficiente resurse interne pentru a acoperi consumul, chiar într-o zi geroasă, așa cum este această perioadă”, a mai anunțat Sebastian Burduja.