România avansează cu paşi repezi atunci când vine vorba despre digitalizarea statului român.

Zeci de instituţii vor fi incluse în cloudul guvernamental până în anul 2026, promite ministrul Digitalizării

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat duminică, 19 februarie că ţara noastră s-a angajat prin PNRR că va avea cel puţin 30 de instituţii în cloudul guvernamental şi cele patru centre de date funcţionale, totul până în anul 2026.

Primul centru de date ar putea fi funcţional cel târziu în prima parte a anului viitor, a adăugat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Primul centru de date (din cloudul guvernamental – n.red.) trebuie să fie gata până la finalul anului, maxim în primul trimestru din anul următor şi primele 3-4 servicii, instituţii în cloud.

La nivelul anului 2026, noi în PNRR trebuie să avem 30 de instituţii, minim, migrate în cloud şi toate cele 4 centre de date”, a declarat Sebastian Burduja, duminică, pentru postul de televiziune Prima News.

Sebastian Burduja: Din experienţa altor state, nu e uşor de migrat în cloud o instituţie

Întrebat care sunt primele instituţii ce vor intra în cloud, ministrul Digitalizării a precizat că se va face o analiză în acest sens şi a subliniat că nu e uşor ca unele instituţii să migreze spre cloudul guvernamental.

„Vom vedea, e o analiză pe care  încă o facem pentru că depindem şi de  gradul de digitalizare şi de gradul de bunăvoinţă pe care o are fiecare echipă.

Din experienţa altor state, nu e uşor de migrat în cloud o instituţie, pentru că depinzi în procesul de migrare exact de oamenii care se tem că îşi vor pierde pâinea odată ce instituţia migrează în cloud”, a explicat ministrul Sebastian Burduja, potrivit News.ro.

Datele din cloudul guvernamental vor fi foarte bine protejate

Reamintim că, după şedinţa de guvern din data de 31 ianuarie, ministrul Sebastian Burduja anunţa că a fost adoptată o hotărâre foarte importantă în ceea ce priveşte cloudul guvernamental. El a oferit detalii despre modul în care datele românilor vor fi protejate.

„Voi pune accent pe câteva date care merită reţinute. În primul rând, securitatea datelor. Datele românilor vor fi în acest cloud guvernamental într-un loc sigur, protejat pe teritoriul României. Deci respectăm criteriile de suveranitate de date ale românilor şi toate centrele aferente cloud-ului guvernamental sunt şi vor fi pe teritoriul României, ele fiind implementate în orizontul anului 2026, aşa cum specifică PNRR.

De asemenea, discutăm în premieră de reglementarea accesului la date şi de jurnalizarea lui. Actualmente datele românilor sunt în diverse dosare cu şină, în diverse instituţii ale statului român, în diverse dulapuri, pe diverse holuri.

Simplic, dar realitatea este că a le pune în cloud-ul guvernamental, a jurnaliza accesul la aceste date astfel încât el să nu poată fi şters, deci orice accesare a datelor va fi jurnalizată, auditată, iar cetăţenii români vor fi notificaţi cu privire la accesul statului român la datele lor.

Deci este un sistem mult mai sigur, mult mai transparent şi chiar tehnologia răspunde iată unor temeri vehiculate în spaţiul public cu privire la protecţia datelor românilor. Ele vor fi protejate şi accesul încă o dată va fi jurnalizat şi notificat”, a declarat Sebastian Burduja la acel moment.