Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat proiectele strategice ale României în domeniul energetic în cadrul conferinței EURO Industry SUMMIT. Acesta a subliniat progresele realizate în Neptun Deep, importanța independenței energetice și măsurile necesare pentru sprijinirea industriei locale, în special a producției de îngrășăminte chimice.

Neptun Deep: Producția de gaze a României s-ar putea dubla

Sebastian Burduja a anunțat că proiectul Neptun Deep este în avans față de graficul inițial și că există posibilitatea ca primele extracții de gaze să aibă loc în 2026. Ministrul a explicat că proiectul va dubla producția de gaze a României, crescând de la 8-10 miliarde metri cubi pe an la 18-20 miliarde metri cubi.

Potrivit oficialului, acest lucru ar aduce un beneficiu economic semnificativ, de aproximativ 20 de miliarde de euro la bugetul de stat, și ar permite României să exporte gaze către partenerii săi comerciali.

Totuși, Burduja a precizat că nu întreaga producție internă va fi utilizată pentru consumul intern, deși autoritățile își doresc să creeze mai multă valoare adăugată în România.

„Neptun Deep este în avans față de graficul inițial și avem șanse ca în 2026 să vedem primele molecule de gaz extrase. Proiectul va dubla producția de gaze a României, de la 8-10 miliarde metri cubi pe an la 18-20 miliarde.

Acest lucru va aduce aproximativ 20 de miliarde de euro în bugetul de stat și va permite și exporturi către partenerii noștri comerciali. Nu anticipăm să folosim toată producția intern, deși ne-ar plăcea să creăm mai multă valoare adăugată aici, în țară”, spune acesta, potrivit Gândul.

Sebastian Burduja: România trebuie să își asigure independența energetică

Ministrul a subliniat necesitatea ca România să evite orice dependență de gazul rusesc, amintind de efectele negative pe care această situație le-a avut asupra economiilor europene.

Sebastian Burduja a afirmat că România nu trebuie să se întoarcă la situația din 2021-2022, când prețurile la energie și gaze naturale au crescut la niveluri fără precedent. Din acest motiv, Guvernul se concentrează pe exploatarea resurselor proprii și pe diversificarea surselor de energie, astfel încât România să fie pregătită pentru orice scenariu economic sau geopolitic.

„România nu trebuie să mai depindă de gaz din Federația Rusă. Am văzut ce efecte a avut această dependență asupra economiilor europene. Nu ne dorim să ne întoarcem în situația din 2021-2022, când prețurile la energie și gaze naturale au atins niveluri fără precedent.

De aceea, ne concentrăm pe exploatarea resurselor proprii și pe diversificarea surselor de energie”, afirmă el.

gaze România
SURSA FOTO: Dreamstime

Soluții pentru reducerea prețului gazului în industria îngrășămintelor

Sebastian Burduja a vorbit și despre problemele cu care se confruntă industria îngrășămintelor chimice din România din cauza prețurilor ridicate la gaze. El a explicat că, în prezent, combinatele de îngrășăminte din Europa nu mai pot funcționa la prețurile actuale ale gazului, care depășesc 50-60 euro per megawatt-oră, în timp ce pentru a fi rentabile ar avea nevoie de un preț situat între 15-25 euro per megawatt-oră.

Ca posibilă soluție, ministrul a menționat că se analizează preluarea unui combinat important de către Romgaz, ceea ce ar permite furnizarea gazului la un preț care să asigure producția de îngrășăminte la costuri competitive.

„În prezent, combinatele de îngrășăminte din Europa nu mai pot funcționa la prețurile actuale ale gazului, care sunt de peste 50-60 euro per megawatt-oră. Pentru a fi rentabile, ele au nevoie de un preț mult mai mic, în jur de 15-25 euro.

O soluție pe care o explorăm este preluarea unui combinat important de către Romgaz. Astfel, Romgaz ar putea furniza gaz la un preț care să-i permită să vândă îngrășăminte la un preț competitiv”, spune acesta.

Critici la adresa politicii economice a Uniunii Europene

Sebastian Burduja a criticat deciziile Uniunii Europene, considerând că acestea au permis accesul pe piață al unor produse subvenționate, ceea ce a afectat competitivitatea industriei europene.

Acesta a explicat că, în prezent, nu este posibil să concurezi cu state unde prețul gazului este de 10-12 euro pe megawatt-oră, subliniind că trebuie găsite soluții pentru ca industria românească să rămână competitivă și să poată susține economia națională.

„Uniunea Europeană a greșit permițând accesul unor produse subvenționate, ceea ce a afectat industria locală. Nu vreau să spun că s-a făcut dumping, dar este clar că nu poți concura cu state unde prețul gazului este de 10-12 euro pe megawatt-oră.

Trebuie să găsim soluții pentru ca industria românească să rămână competitivă și să ne asigurăm că avem capacități de producție care să susțină economia națională”, afirmă el.