Sebastian Burduja: Niciun român care nu își permite plata facturilor nu va fi lăsat în urmă

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili, după încetarea plafonării prețurilor la energie electrică. „Deci niciun român care nu își permite plata facturilor nu va fi lăsat în urmă, ci protejat de statul român prin subvenții țintite, așa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană”, dă el asigurări.

Sebastian Burduja anunță măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili și după 1 aprilie 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre preocupările cetățenilor români legate de prețul energiei după 1 aprilie 2025, când actualul mecanism de plafonare și compensare a prețurilor va expira. Oficialul român a precizat că prețurile energiei sunt dificil de previzionat exact, dar România are, în prezent, printre cele mai mici prețuri la energie din Europa.

Datele Eurostat pentru al doilea trimestru arată că gospodăriile din România plătesc al patrulea cel mai mic preț pentru gaze naturale și al cincilea pentru electricitate la nivel european.

Încă din luna iunie au fost inițiate discuții și simulări cu autoritățile relevante pentru a identifica soluții post-plafonare. Astfel, s-a format un comitet interministerial care urmărește două obiective majore: protecția consumatorilor vulnerabili pe termen scurt și combaterea sărăciei energetice pe termen mediu și lung. Printre soluțiile propuse se numără acordarea de subvenții direcționate pentru a se asigura că niciun român nu va intra sub pragul de sărăcie din cauza facturilor la energie.

El a recunoscut că plafonul actual de 0,68 lei/kWh este nesustenabil și creează inechități între consumatori, indiferent de venituri și locație.

Prețul estimat pentru consumatorii casnici în 2025 va fi între 1,1 și 1,22 lei/kWh

Prețul estimat pentru consumatorii casnici în 2025 va fi între 1,1 și 1,22 lei/kWh, sub plafonul actual de 1,3 lei/kWh, în funcție de costurile tranzacționate pe piață și de costurile furnizorilor.

În același timp, el a subliniat importanța pieței libere, menționând că, în prezent, există oferte ale furnizorilor sub plafonul maxim, cu tarife care ajung chiar la 0,90 lei/kWh pentru consumatorii care depășesc 300 kWh pe lună. El a îndemnat românii să fie atenți la ofertele de pe piață și să își aleagă furnizorii cu grijă, pentru a beneficia de prețuri avantajoase.

Investițiile în energie, o prioritate pentru statul român

Investițiile în energie reprezintă o prioritate pentru statul român. În ultimele 15 luni, România a atras peste 13 miliarde de euro în acest sector. Printre proiectele menționate se numără construirea de noi parcuri fotovoltaice și eoliene finanțate prin PNRR, modernizarea centralelor termoelectrice și dezvoltarea infrastructurii pentru producția de hidrogen și stocare în baterii. Planurile pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă sunt în curs de desfășurare. România va putea deveni un exportator de energie în regiune.

Prin investițiile în capacități noi de producție, ne asigurăm că nu vom mai depinde de alții, iar românii nu vor mai resimți povara facturilor mari. Obiectivul nostru este să generăm mai multă energie pentru a susține prețuri accesibile și stabile în viitor, a punctat el.

„Funcțiile sunt trecătoare, dar toată această muncă va însemna ceva în anii care vin. Nu mă refer la panglici tăiate triumfalist, ci la facturi mai mici pentru români și o energie competitivă pentru mediul privat românesc. Fără energie nu există nici securitate, nici dezvoltare.

Am scris aceste rânduri având conștiința împăcată, pentru că românii trebuie să afle adevărul, bazat pe cifre și argumente, nu pe mituri apocaliptice. Și cum în energie, ca în politică sau fotbal, sunt mulți ”experți”, reamintesc cuvintele lui Alexandru Ioan Cuza: ”a pricepe este mai important decât a ști”. Înainte, împreună”, a scris, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook.