Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, care a terminat pe locul al patrulea cursa, a explicat că, în opinia sa, bucureștenii i-au dat votul lui Nicușor Dan de teamă să nu câștige Gabriela Firea sau Cristian Popescu Piedone.
Nicușor Dan a câștigat că s-a votat anti-Firea și anti-Piedone
Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, are propria teorie în legătură cu scorul mare obținut de Nicușor Dan la alegerile locale. El a explicat că Dan a făcut un lucru inteligent din punct de vedere politic, dar incorect, poziționând candidatura lui Piedone ca o sperietoare.
Burduja a declarat că situația a fost simplă, explicând că a fost o competiție pornită târziu de cei care ar fi putut să-i creeze probleme lui Nicușor Dan. Primele discuții au avut loc în februarie, iar varianta cu noii candidați a apărut abia pe 23 aprilie.
El a spus că în această perioadă, s-au întâmplat două lucruri: nu s-au discutat problemele Bucureștiului, ci s-au vehiculat ipoteze și scenarii, inclusiv din partea lui Nicușor Dan, și acesta a alergat singur.
Câștigătorul primăriei nu a făcut lucruri corecte
Burduja a menționat că Nicușor Dan a făcut un lucru inteligent politic, dar nu extrem de corect, poziționând candidatura lui Piedone ca o sperietoare și creând narativul că bucureștenii ar trebui să-l voteze pe el pentru a evita alegerea lui Piedone sau Firea.
Acest lucru ar explica procentul mare de voturi, deoarece Nicușor Dan nu a fost un primar la nivelul lui Bolojan și nu a creat vreo emoție specială, în afară de emoția de vot împotrivă.
„E foarte simplu, a fost o competiție pornită târziu de cei care puteau să-i pună o problemă lui Nicușor Dan. S-au purtat primele discuții prin februarie, varianta de candidați a apărut undeva în 23 aprilie. În tot acest timp s-au întâmplat 2 lucruri: 1 – nu s-a vorbit de problemele Bucureștiului, ci s-au vehiculat ipoteze, scenarii, inclusiv din partea lui Nicușor Dan. Și 2 – dânsul a alergat singur.
Mai mult, a făcut un lucru inteligent din punct de vedere politic, dar nu extrem de corect. A poziționat candidatura lui Piedone ca o sperietoare și a creat acest narativ: poate n-am făcut totul dar votați-mă pe mine ca să nu iasă Piedone sau Firea.
Așa se explică acest procent mare de voturi, pentru că altminteri nu a fost primar la nivelul lui Bolojan, nu a fost un primar foarte performant, recunoscut în țară, și nici n-a creat vreo emoție specială, în afară de această emoție de vot împotrivă.
Eu îmi doream ca bucureștenii să voteze pentru ceva, pentru un proiect, pentru o echipă. Pe același raționament, au existat liberali care l-au votat pe Nicușor Dan de teama lui Firea și a lui Piedone, asta s-a întâmplat”, a spus liberalul la Digi 24.
Va continua să lupte
Burduja și-ar fi dorit ca bucureștenii să voteze pentru un proiect sau o echipă. La finalul campaniei, fostul candidat la Primăria Capitalei a spus că s-a depus un efort fantastic, a cunoscut mulți bucureșteni cu care a discutat problemele Bucureștiului în această perioadă.
El a promis că va continua să lupte pentru planurile sale și spune că pentru 55 de mii de bucureșteni, numărul de voturi primite, el a fost o speranță și o alternativă.
„Eu am făcut două teste în care m-am întrebat dacă pot să trăiesc cu mine lăsându-i pe ei să fie primarul, și am zis nu. Și apoi, la finalul acestei campanii dacă a depins ceva de noi și nu am făcut. A fost un efort fantastic, am cunoscut foarte mulți bucureșteni, am vorbit de problemele Bucureștiului și voi lupta pentru plan în continuare și cred că pentru 55 de mii de bucureșteni a fost o speranță, o alternativă.
Obiectivul este atins, un altul este să creștem numărul de primari în București și pare că în Sectorul 1 facem asta, cu domnul Tuță care încheie capitolul Clotilde Armand”, a mai declarat Sebastian Burduja.