Sebastian Burduja declară că nu este normal ca Europa de Est să achite prețuri mai mari la energie decât în Europa de Vest
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, subliniază că este inacceptabil ca Europa de Est să achite prețuri mai mari pentru energie decât Europa de Vest. El menționează că această situație a persistat în ultimele luni.
Scopul este ca țările din Europa de Est să plătească pentru energie aceleași prețuri ca cele din Europa de Vest.
Ministrul a explicat că această situație este cauzată de două probleme principale. Prima este lipsa interconexiunilor din centrul Europei, în special în Austria și Slovacia, care împiedică energia ieftină din Vest să ajungă în alte zone. A doua problemă este cererea suplimentară de energie din Republica Moldova și Ucraina, care afectează prețurile din regiune.
El a reiterat că respectă obligațiile europene ale pieței unice, dar cere drepturi egale. Burduja a afirmat că fără energie sigură și accesibilă nu poate exista dezvoltare. De asemenea, a menționat că prețul energiei influențează bunăstarea cetățenilor și competitivitatea economiei.
„Aşa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia şi Bulgaria, un tratament corect şi o uniune energetică funcţională. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie preţuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni. Sunt două cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria şi Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria şi Slovacia; şi cererea suplimentară de energie din Republica Moldova şi Ucraina, care pune o presiune adiţională pe preţurile din regiunea noastră.
Am spus-o şi ieri la Varşovia, clar şi răspicat: respectăm obligaţiile europene comune ale pieţei unice, dar cerem drepturi egale. Fără energie sigură şi accesibilă nu poate exista dezvoltare. De preţul energiei depind bunăstarea cetăţenilor noştri şi competitivitatea economiei, salariile şi locurile de muncă. De aceea ne-am străduit în ultimii ani să menţinem preţurile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechităţile de pe piaţa europeană a energiei”, a precizat Burduja.
România, Grecia și Bulgaria cer măsuri energetice la Bruxelles
Oficialul a precizat că, în urma solicitării României, Greciei și Bulgariei, acceptată deja de Comisia Europeană, se va prezenta situația și se vor solicita măsuri la următoarea întâlnire a miniștrilor Energiei, programată pentru 15 octombrie la Luxemburg. El a subliniat că este important ca adevărul să fie spus și că România nu va rămâne tăcută în fața nedreptăților.
„vom prezenta situaţia şi vom cere măsuri la următoarea reuniune a miniştrilor Energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie”, a declarat Burduja.
„adevărul trebuie spus, iar România nu va tăcea în faţa nedreptăţilor”, a adăugat el.
Volatilitatea extremă a prețurilor din vara anului 2024 a afectat economiile regionale, punând în pericol securitatea energetică
”Subsemnații, miniștri ai energiei din Grecia, România și Bulgaria, vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea crescândă cu privire la prețurile ridicate și persistente ale energiei electrice în Europa de Sud-Est (ESE). Volatilitatea extremă a prețurilor observată în cursul verii 2024 a pus la grea încercare economiile noastre, amenințând atât securitatea energetică, cât și stabilitatea pieței în întreaga regiune. Această scrisoare este însoțită de un document neoficial comun elaborat de cele trei țări, precum și de o notă din partea operatorilor noștri de sisteme de transport (OST), care prezintă principalele cauze ale acestor prețuri ridicate. Aceste documente detaliază impactul grav al interconectivității limitate, al dezechilibrelor regionale între cerere și ofertă și al situației geopolitice, în special în ceea ce privește conflictul actual din Ucraina”, se arată în documentul transmis redacției Știrile Pro TV.