Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a susținut luni, în cadrul unui forum de profil, ideea unei piețe de energie libere. El a evidențiat importanța unei reliberalizări graduală a pieței, stabilind câteva obiective esențiale.

Burduja: Sistemul actual este un sistem care nu este perfect

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a susținut luni, în cadrul forumului, ideea unei piețe de energie libere. El a evidențiat importanța unei reliberalizări graduală a pieței, stabilind câteva obiective esențiale.

 

Acestea includ protejarea consumatorilor vulnerabili și a celor industriali, în contextul unor noi reglementări ce vor intra în vigoare în aprilie 2025. Aceste reglementări sunt menite să marcheze sfârșitul actualei legislații de plafonare și compensare.

„Sistemul actual este un sistem care nu este perfect. Nu mi se pare normal ca eu, şeful ANRE sau Ion Ţiriac să beneficiem de un preţ plafonat”, a declarat Burduja.

El a subliniat angajamentul de a proteja consumatorii finali, în special românii care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti facturile.

„Vom proteja consumatorul final, pe toţi românii care nu-şi pot achita facturile. ”

În același timp, el a subliniat importanța protejării consumatorilor industriali, explicând că dacă aceștia nu pot funcționa, locurile de muncă vor fi afectate.

„La fel de important este să protejăm consumatorii industriali, pentru că dacă ei nu vor putea funcţiona, oamenii nu vor avea locuri de muncă. Avem timp să punem la punct toate aspectele până în luna ianuarie, pentru ca în aprilie să poată fi implementate”, a declarat ministrul Energiei.

Importanța compensării și intervenției statului

Ministrul a discutat despre necesitatea de a evalua diverse vulnerabilități, inclusiv cele medicale și socio-economice.

„Trebuie să ne gândim la alte vulnerabilităţi, medicale, socio-economice. A fost important să menţinem această schemă de compensare/plafonare, vedem ce se-ntâmplă în jur Orientul mijlociu, cu preţul barilului”, a precizat el, făcând referire la evoluția prețurilor pe piețele internaționale, în special în Orientul Mijlociu.

De asemenea, Burduja a reamintit că intervenția statului român a fost necesară în contextul creșterii prețurilor, care au crescut semnificativ între 2020 și 2021.

factura, energie electrica
SURSA FOTO: Dreamstime

Decuplarea pieței energiei din Europa de Est de cea din Vest

Dorind să aducă în discuție aspectele legate de decuplarea pieței de energie, el a răspuns oarecum retoric:

„Putem discuta de o piaţă liberă când avem o piaţă europeană nefuncţională? N-ar trebui să beneficieze România de înţelegere din partea partenerilor europeni?”, subliniind provocările cu care se confruntă România.

Ministrul Energiei a adus în discuție aspectele legate de decuplarea pieței energiei din Europa de Est de cea din Vest. El a susținut că România nu poate accepta perpetuarea situației în care alte state nu își dezvoltă rețelele, în conformitate cu reglementările europene.

„Este o problemă că Austria refuză să se interconecteze mai bine cu Slovacia şi cu Ungaria”, a afirmat Burduja, menționând disponibilitatea guvernului român de a discuta cu UE despre prelungirea anumitor măsuri. Aceste negocieri devin cu atât mai relevante în contextul războiului din Ucraina și al exporturilor de energie către Ucraina și Republica Moldova.

Impactul exporturilor asupra prețurilor

Burduja a explicat că, deși exporturile către Ucraina și Republica Moldova par reduse, de 7-10%, acestea sunt esențiale pentru evaluarea impactului asupra prețurilor.

„De multe ori exporturile către restul Europei sunt doar scriptice, cele către Ucraina şi Republica Moldova sunt fizice, nu doar scriptice”, a declarat el, subliniind importanța acestor fluxuri de energie în contextul actual.