Ce vrea să facă Sebastian Burduja în București, dacă va fi ales?

Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, are planuri mari pentru spațiile verzi din București.

Primul proiect vizează crearea unui parc unitar conectat la zona din jurul Palatului Parlamentului. Acest parc este o zonă verde ce ar trebui să fie accesibilă prin pasarele pietonale și piste de biciclete, integrată cu parcul existent și, practic, extinsă până la zona din fața Academiei Române.

În spatele arenelor BNR există un parc aferent. Se poate crea un spațiu format din patru componente verzi. Deși este nevoie de studii de oportunitate și fezabilitate, imaginile arată un spațiu valorificat cu hectare întregi de spațiu verde. Există posibilitatea amenajării unui muzeu al luptei anticomuniste în spațiul din fața Academiei Române.

Pădurea Băneasa ar putea deveni parc forestier

Al doilea proiect vizează transformarea pădurii Băneasa într-un parc forestier. Pădurea Băneasa ar trebui să devină un spațiu amenajat pentru recreere și relaxare. Pădurea Băneasa este o mare pierdere pentru bucureșteni din cauza tăierilor ilegale și depozitării deșeurilor. Ar putea fi amenajată ca un parc-forestier.

Prin intermediul unei Hotărâri de Guvern, administrarea ei ar putea fi transferată de la Romsilva la PMB, facilitând investițiile. Aceste măsuri nu vor afecta ecosistemul din pădure. Vor fi implementate soluții de ultimă generație bazate pe lemn și alte dotări.

Capitala se poate „înverzi” sub conducerea lui Sebastian Burduja

Modelul aplicat în cele două proiecte poate fi extins și la alte spații verzi, precum spații verzi mai mici în apropierea blocurilor de apartamente sau pochet-parcuri.

Există recomandări referitoare la necesitatea vizualizării a cel puțin trei copaci de pe fereastra apartamentului sau a casei, existența unui spațiu verde de cel puțin 300 de metri pătrați în cartier și accesul facil la parcuri mici pentru timpul liber și recreere, în special pentru familiile cu copii.

„Un asemenea oraş verde avem nevoie în Bucureşti şi asta va rezolva şi o parte a problemei legate de poluare.

Bucureştiul este un oraş foarte poluat, în prenotificare de infringement pe acest subiect de către Comisia Europeană şi a acuzat că acest lucru a fost cauzat, în ultimii opt ani, de Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, cât au condus Primăria Capitalei”, a zis el.

Gabriela Firea
SURSA FOTO: Facebook, Gabriela Firea
Nicușor Dan
SURSA FOTO: Facebook, Nicușor Dan

„În primul rând, Bucureştiul este un oraş foarte poluat, este în prenotificare de infringement, pentru că în patru ani de zile şi opt ani de zile eşecul Firea a fost continuat de eşecul Nicuşor Dan şi nu s-a făcut nimic din perspectiva calităţii aerului. Şi când spun nimic, spun efectiv nimic.

Ultimul studiu e de acum 10 – 12 ani de zile. Trebuia făcut un plan pentru creşterea calităţii aerului. N-a făcut nimic. Hai să vedem cum stăm astăzi. Deci, în Bucureşti avem 9,86 metri pătraţi per locuitor spaţiu verde. Asta spune raportul Curţii de Conturi. Astăzi n-avem nici Registrul Spaţiilor verzi, el face parte din lunga listă de promisiuni de campanie pe care Nicuşor Dan a prezentat-o public acum patru ani de zile.

Pentru cei care îşi fac griji, nici doamna Firea n-a făcut nimic în acest sens. Organizaţia Mondială a Sănătăţii solicită 50 de mp de spaţiu verde pe cap de locuitor şi în legea 24/2007 sunt prevăzuţi 26 de mp pe cap de locuitor. Liberalul a punctat faptul că actualul edil general Nicuşor Dan se laudă, după aproape patru ani de mandat, că a semnat un acord cadru pentru câteva locuri de joacă şi o nouă scară rulantă la metrou”, a spus el într-o conferință de presă.