”Noi avem pe cadrul legislativ actual această măsură până în anul 2025. E adevărat că este o discuţie la nivel european, dar ea nu este închisă, însă se pare că cel puţin până în primăvara anului viitor ni se va permite o asemenea schemă, pentru că şi piaţa este în evoluţie”, a declarat oficialul despre măsura de compensare şi plafonarea preţului la energie şi gaze.
Sebastian Burduja a precizat că au scăzut prețurile la energie electrică și la gaze, dar acest lucru nu înseamnă că în apropierea iernii sau la finalul acesteia nu vom putea asista la creșteri de prețuri.
”Atunci, e mult mai uşor pentru consumatorul final să aibă o predictibilitate, să aibă un suport din partea statului”, a explicat el.
Mai mult sprijin pentru consumatorii vulnerabili
Ministrul Energiei a adăugat că măsura ideală ar fi acordarea de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.
”Măsura ideală aici ar fi să ai o ţintire a sprijinului pe consumatorii vulnerabili, pentru că una este să subvenţionezi preţul la energie electrică şi la gaze pentru un preşedinte de CA de la multinaţională care are poate salariul de 50.000 de euro şi alta este să îl subvenţionezi pe un român care este pe salariul minim”, a afirmat acesta.
”Toată lumea spune că acest lucru se poate face foarte greu sau nu se poate face dar eu o să încerc să mă ocup de subiect astfel încât să putem ţinti aceste măsuri de sprijin, de subvenţie la energie electrică, la gaz dar şi la energie termică, unde avem aceeaşi problemă, fiecare bucureştean, inclusiv dvs, eu..primim acelaşi nivel de sprijin din partea statului, ceea ce nu mi se pare corect”, a adăugat Sebastian Burduja.
Cetățenii ar trebui să primească sprijin în funcție de venituri
Potrivit oficialului, această problemă ar trebui rezolvată până la finalul anului.
”Este o analiză care trebuie făcută şi în funcţie de evoluţia preţului pe piaţă. Cert este că acum, la T0, avem un cadru legislativ până în 2025, avem discuţii la nivel european, deci până la finalul anului nu se pune problema, din punctul meu de vedere, să umblăm la preţurile pe care le plăteşte consumatorul sau să ajungem la un preţ mai mare din perspectiva acestei reglementări”, a spus acesta.
”Un consumator vulnerabil, un român care trăieşte pe salariul minim sau care are o gospodărie cu foarte mulţi copii, cu venituri reduse, ar trebui să primească un nivel de sprijin diferit de o gospodăriile care la finalul lunii stau acasă pe 3.000, 5.000, 10.000 de euro.
Mi se pare de bun simţ o asemenea măsură dar trebuie văzut cum tehnic ea se poate duce la îndeplinire”, a adăugat ministrul.