Sebastian Burduja, plângere împotriva unor ONG-uri: Blochează sistematic proiecte energetice strategice

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță o plângere la DIICOT împotriva unor ONG-uri, care, potrivit oficialului, blochează sistematic dezvoltarea unor proiecte strategice pentru România.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, depune plângere la DIICOT împotriva unor ONG-uri

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o plângere la DIICOT împotriva unor ONG-uri care, prin acțiunile și protestele lor, blochează dezvoltarea unor proiecte strategice pentru România, conform surselor citate de Adevărul.

Printre organizațiile vizate se află și Greenpeace, care s-a opus constant proiectului Neptun Deep, o investiție energetică importantă în Marea Neagră.

Ministerul acuză „blocarea sistematică a unor proiecte energetice”

Deși Ministerul Energiei nu a confirmat direct existența unui dosar penal, a transmis că va colabora cu autoritățile, dacă ancheta va fi deschisă.

„Ministerul Energiei anunță că, în cazul existenței unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, va oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate”, a informat ministerul.

Ministerul condus de Sebastian Burduja subliniază că blocarea unor proiecte energetice vitale pentru România reprezintă o problemă semnificativă și își afirmă angajamentul de a debloca și accelera investițiile în infrastructura energetică.

„Ministerul Energiei rămâne preocupat de blocarea sistematică a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România”, mai arată ministerul, menționând că este important ca protecția mediului să nu compromită securitatea energetică a țării.

Greenpeace

Reacția Greenpeace

În urma acestor informații, Greenpeace a emis un comunicat prin care își exprimă dezacordul față de acțiunile ministrului, considerând plângerea drept o încercare de intimidare a organizațiilor de mediu. Greenpeace a criticat faptul că ministrul Energiei a recurs la plângeri penale împotriva unor organizații care folosesc protestul pașnic pentru a proteja mediul.

„Ce interes are ministrul energiei, Sebastian Burduja, să atace public și chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care folosește protestul pașnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului și viitorului tuturor? Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate și un mediu curat?

(…) miniștri din România, în loc să susțină dialogul, democrația și alegerile libere, au găsit o nouă modalitate de a le pune pumnul în gură organizațiilor de mediu. (…) De mai bine de 50 de ani, Greenpeace a militat pentru a apăra oamenii și lumea noastră naturală de forțele extractive și distructive”.

Greenpeace a protestat recent pe șantierul Neptun Deep, cerând oprirea lucrărilor de extracție de gaze, susținând că procesul de aprobare a proiectului a fost viciat și că există riscuri serioase pentru mediu.

Neptun Deep, un proiect important pentru extracția gazelor din Marea Neagră, a fost ținta mai multor proteste, activiștii de mediu acuzând riscuri majore pentru ecosistem și lipsa transparenței în procesul de aprobare a lucrărilor. Activitățile Greenpeace România au avut ca scop atragerea atenției asupra acestor probleme, solicitând oprirea lucrărilor înainte de obținerea tuturor avizelor necesare.