Sebastian Burduja şi-a depus candidatura pentru fotoliul de primar general
Luni, candidatul PNL pentru postul de primar al municipiului București a dezvăluit „Planul pentru București”, care cuprinde sugestii pentru contracararea consumului de droguri, relocarea transportului în subteran, îmbunătățirea eficienței energetice, implementarea tehnologiilor digitale și dezvoltarea unui mediu urban verde.
Candidatul din partea Partidului Național Liberal a subliniat absența unei viziuni pentru București în ultimii ani. Sebastian Burduja a mai precizat că și-a exprimat deja ideile pentru Capitală într-o carte.
„Am scris această carte, ‘Planul pentru Bucureşti’, tocmai pentru a da o perspectivă şi, aşa cum ştiţi, era publicată înainte de a fi anunţat candidatul PNL. Pentru că nu am intrat în această luptă, împreună cu dumneavoastră, pentru o funcţie. Am intrat pentru ideile care merită să fie puse în practică”, a spus Burduja.
Sebastian Burduja s-a pregătit în dezvoltare urbană
El a indicat că deține cunoștințe academice care îl vor sprijini în implementarea unei administrații moderne.
„Eu m-am pregătit în dezvoltare urbană, asta am făcut la Banca Mondială, asta am studiat la Stanford, la Harvard”, a explicat Sebastian Burduja.
Care sunt principalele puncte ale planului?
În debutul prezentării planului său pentru București, candidatul din partea PNL a adus în discuție un subiect de importanță actuală – lupta împotriva consumului de droguri.
Un alt aspect abordat de candidat este „Bucureștiul conectat”, cu accent pe îmbunătățirea circulației în oraș.
„Să ducem traficul în subteran şi să lăsăm oraşul pentru oameni”, a arătat Burduja, dând ca exemplu efectul pe care l-a avut proiectul ‘The Big Dig’ din oraşul american Boston.
Candidatul din partea PNL a vrea ca Bucureștiul să devină un port la Dunăre.
„E un proiect la care ţin mult şi se numeşte ‘Bucureştiul port la Dunăre’. Avem un canal Dunăre-Bucureşti, care e terminat în proporţie de cam 70%. Nimeni nu a fost în stare în 34 de ani să facă asta. Ideea nu e a comuniştilor, e de la Alexandru Ioan Cuza.
Gândiţi-vă cum ar fi ca Bucureştiul să intre în liga oraşelor europene care sunt port la Dunăre: Budapesta, Belgrad, Viena, Bratislava. Aparţinem de acest club. Transportul pe apă, apropo, e cea mai ieftină formă de transport. Croazieră pe Dunăre Bucureşti-Viena? Sigur! Croazieră pe Dunăre Bucureşti – Delta Dunării? De ce nu?
Am spus de la bun început, nu trebuie să ne mai propunem lucruri mici, mizele mici fac oamenii mici şi oraşe mici, mizele mari fac oamenii mari şi oraşe mari”, a afirmat Burduja.
Burduja dorește un București civilizat
El a abordat și tema „Bucureștiul civilizat”, evidențiind necesitatea accesului la apă caldă și căldură. Burduja a menționat că, în 2024, încă există numeroase blocuri în Capitală care se confruntă cu lipsa acestor facilități.
Una dintre soluțiile propuse a fost utilizarea apei geotermale din nordul Bucureștiului ca sursă de energie verde și regenerabilă pentru încălzire.
Burduja a adus în discuție crearea unui nou parc care să conecteze Parcul Izvor cu zona din jurul Palatului Parlamentului și parcul din fața Academiei Române.
Candidatul din partea PNL a subliniat importanța construirii de parcări subterane și a propus transformarea Pădurii Băneasa într-un parc urban.
„La Bucureştiul digital vreau să vă vorbesc de un proiect de suflet care se numeşte ‘fabrica de unicorni’. ‘Fabrica de unicorni’ s-a întâmplat la Lisabona. Primăria de acolo a luat o zonă industrială veche, o fostă fabrică, şi a transformat-o într-un hub pentru start-up-uri. Arată senzaţional! Avem foarte multe spaţii din Bucureşti care se pretează la asta!”, a mai spus Burduja.