Provocările cu privire la acoperirea consumului de energie electrică

Deși s-au realizat investiții considerabile în sectorul energiei, România întâmpină dificultăți în acoperirea consumului de energie electrică, a declarat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a subliniat însă că în următorii ani situația se va îmbunătăți semnificativ.

Burduja spune că producția de energie va crește în următorii ani

„Producţia de energie a României se va dubla în următorii patru-cinci ani. În 2032, vom avea două reactoare nucleare suplimentare la Cernavodă. M-am bucurat să semnez proiectul pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4, la Baku. E un proiect la care lucrăm de 30 de ani şi vom beneficia şi de resursele de offshore din Marea Neagră. Suntem singura ţară de la Marea Neagră cu legislaţie pentru producţia de energie offshore”, a afirmat ministrul.

Ministrul a discutat și despre noua strategie energetică a României, adoptată săptămâna trecută în guvern. Conform acesteia, țara se va îndepărta treptat de utilizarea cărbunelui și va înlocui acest combustibil cu gaze naturale, care vor reprezenta o etapă de tranziție.

 „Toţi avem nevoie de energie sigură, la un preţ bun şi curată. Acesta este ordinea priorităţilor”, a mai spus Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că fiecare zi este dedicată consolidării Sistemului Energetic Național, cu un accent deosebit pe stocarea energiei, considerată prioritate zero. De asemenea, a anunțat că, printr-o Ordonanță de Urgență, au fost propuse modificări ale Legii Energiei, care elimină bariere fiscale și birocratice și aduc măsuri de sprijin pentru dezvoltarea proiectelor de stocare a energiei.

Investiții masive în sectorul energetic

Deși România a investit semnificativ în sectorul energetic, ministrul a recunoscut că, în prezent, există probleme în acoperirea necesarului de energie electrică. „La gaze stăm bine, ne acoperim consumul şi situaţia va fi chiar mai bună. Până 2027 vom avea producţie dublă datorită proiectului Neptun Deep. Dar la electricitate avem probleme pentru că nu am investit în trecut”, a explicat Burduja.

„La gaze stăm bine, ne acoperim consumul şi situaţia va fi chiar mai bună. Până 2027 vom avea producţie dublă datorită proiectului Neptun Deep. Dar la electricitate avem probleme pentru că nu am investit în trecut. Am investit aproape 14 miliarde de euro, cel puţin. Eu am atras doar din granturi europene, într-un an şi câteva luni, 10.000 de megawaţi energie solară şi eoliană, 10.000 de megawaţi gaze naturale, 22 de megawaţi energie nucleară, cel puţin 500 de megawaţi hidroenergie. Am finalizat proiecte iniţiate în urmă cu 30-40 de ani şi am investit în stocarea energiei aproape 1.000 de megawaţi, capacitate de stocare”, a explicat ministrul Burduja.

Optimism pentru viitorul energetic al României

Sebastian Burduja s-a declarat optimist în ciuda dificultăților actuale, menționând că în ultimele luni au fost realizate progrese semnificative.

„De duminică, am primit foarte multe apeluri de la investitori care m-au întrebat ce se întâmplă în ţară, pentru că suntem pe care să aducem miliarde de euro în investiţiile româneşti şi nu ştim ce se întâmplă în politică”, a încheiat ministrul.

El a subliniat eforturile depuse în ultimii ani pentru creșterea credibilității și încrederii în România pe plan internațional.