Sebastian Burduja, despre închiderea reactorului 1 de la Cernavodă în 2027
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri, 26 iulie, că producția de energie în România va înregistra o creștere semnificativă până în anul 2027. Acest an va marca închiderea reactorului 1 de la Cernavodă pentru a intra într-un proces de retehnologizare.
Burduja a subliniat importanța proiectelor centralei de la Mintia, Iernut, Ișalnița și Turceni în realizarea acestui obiectiv. Aceste proiecte vor juca un rol crucial în asigurarea continuității și stabilității producției de energie în perioada în care reactorul de la Cernavodă va fi supus modernizării.
Ministrul Energiei a subliniat că prioritatea principală este siguranța, în special într-o centrală nuclearo-electrică. El a clarificat că la reactorul 1 nu a fost vorba de o avarie în zona de producție a energiei nucleare, ci în partea clasică a centralei, menționând că a fost vorba despre o pompă și niște clapeți care au suferit o avarie.
Sebastian Burduja a explicat că această problemă a fost remediată și reactorul a fost repornit. De asemenea, a adăugat că reactorul se apropie de finalul primului său ciclu de exploatare, de 30 de ani, și că în 2027 acesta va fi oprit pentru a intra în retehnologizare, un proces care este conform graficului stabilit.
„Prioritatea zero este siguranța, cu atât mai mult într-o centrală nuclearo-electrică. E de spus că la reactorul 1 nu am vorbit de o avarie în zona de producție a energiei nucleare, ci în zona clasică a centralei.
A fost vorba de o pompă și au fost niște clapeți care au avut o avarie. Ea s-a remediat, iar reactorul a fost repornit.
E un reactor care se apropie de finalul primului ciclu de exploatare, de 30 de ani, și în 2027 el se va opri și va intra în retehnologizare, un proces care este absolut în grafic, așa cum ar trebui să fie”, a declarat ministrul pentru Digi24.
Cum va fi echilibrat până atunci sistemul energetic naţional
Până când vom ajunge la momentul 2027, atunci când va începe retehnologizarea, capacitatea de producție a reactorului 1 de la Cernavodă va putea fi înlocuită.
Sebastian Burduja a menționat că este necesară o formă de producție de energie în bandă, continuă, similară celei nucleare. El a evidențiat investiția de la Mintia, considerată poate cea mai importantă, de 1.800 de MW, o investiție privată într-o centrală pe gaz. De asemenea, a menționat centrala de la Iernut, care se dorește a fi pusă în funcțiune la finalul acestui an.
Burduja a mai amintit și centralele de la Ișalnița și Turceni, parte a Complexului Energetic Oltenia, afirmând că din această perspectivă, capacitatea de producție va fi mai mult decât acoperită.
„Ne trebuie tot o formă de producție de energie în bandă, continuă, așa cum e energia nucleară. Avem la Mintia poate cea mai importantă investiție – 1.800 de MW, o investiție privată, centrală pe gaz cu termen de punere în funcțiune cel mai târziu mijlocul anului 2026.
Avem centrala de la Iernut, pe care ne dorim să o punem în funcțiune la finalul acestui an – peste 400 de MW, tot pe gaz.
Avem centrala de la Ișalnița și de la Turceni (C.E. Oltenia), unde vor fi încă 1.300 de MW, comparativ cu un reactor de 700 și ceva de MW, deci am fi mai mult decât acoperiți din această perspectivă”, a mai spus Sebastian Burduja.