Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face un instructaj pentru românii care folosesc aparatul de aer condiționat sau aspiratorul noaptea. El susține că sistemul energetic național înregistrează un „vârf” seara, când nu avem producție de energie solară.
Românii folosesc aparatul de aer condiționat când se întorc acasă
Totodată, el susține și că energia ar fi mai ieftină în timpul zilei. Potrivit ministrului, consumul este mai mare seara, când românii se întorc de la muncă. După ce se întorc acasă, spune Burduja, oamenii pornesc aparatele de aer condiționat și aspiratorul.
În acest context, ministrul a făcut o recomandare care i-ar putea deranja pe mulți. El ne spune să folosim aparatul de aer condiționat mai mult în timpul zilei, în ciuda codului roșu de caniculă și al faptului că majoritatea oamenilor se află la serviciu în momentele respective.
„Pentru sistemul energetic național, avem un vârf seara când nu avem producție de energie solară și avem consum mai mare și românii sunt acasă, pornesc aparatele de aer condiționat. Pentru sistem în ansamblu e mai bine dacă pot face asta în timpul zilei. Să vedem dacă în România putem ca și în alte țări spre exemplu, dacă aleg să folosească aparatul de aer condiționat, să pornesc aspiratorul ziua, când energia e ieftină”, a declarat Sebastian Burduja pentru Antena 3.
Burduja a fost întrebat și dacă România riscă pene de curent sau blackout.
„Nu e risc asupra sistemului național, avarii locale cum s-a întâmplat cu Spitalul Fundeni se pot întâmpla, sunt echipamente supra încărcate, operează în plină bătaie a soarelui, vorbim de 43 de grade zi după zi. La Fundeni au avut probleme și anul trecut, și acum doi ani, anul ăsta a funcționat, distribuitorul a făcut tot posibilul să rezolve problema foarte rapid. Eu le-am cerut operatorilor de distribuție să intervină rapid”, a răspuns Burduja.
Sebastian Burduja a convocat miercuri şedinţă cu toţi producătorii de energie din România
Amintim că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat miercuri, la ora 15:00, o şedinţă cu toţi producătorii de energie din România.
El spune că a convocat principalii producători de energie electrică din Europa pentru a verifica modul în care se produce energia și la ce capacitate.
Ministrul vrea să verifice și ce mai poate fi produs prin hidrocentrale care au lacuri de acumulare.
„Am convocat principalii producători de energie electrică din Europa pentru a verifica modul în care se produce, la ce capacitate și ce grupuri am pornit în ultimele zile, ce putem să mai producem prin hidrocentrale care au lacuri de acumulare, nu pe cele care sunt pe curs de apă, pentru că acolo debitul este redus din cauza secetei. Ca să nu mai importăm așa scump, să reducem prețurile. Să le spunem românilor că prețurile pentru consumatori sunt plafonate. Per kilowatt oră, prețurile sunt plafonate până în martie anul viitor
Schema de plafonare – compensare susținută din fondul de tranziție, unde vin sumele din impozitele și taxele aplicate pe venituri, profituri excepționale pentru companii de energie, nu din buzunarul românilor, ci al companiilor care fac un profit mai mare. La Ministerul de Finanțe s-au colectat de două ori mai mulți bani decât a costat schema de plafonare. Suntem la zi, am avut plăți de 2 miliarde și acum o săptămână către furnizori”, a declarat Burduja.
Ministrul Energiei a semnat încă 24 de contracte de finanțare în cadrul unui apel realizat prin Fondul pentru Modernizare
Anterior, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat 24 de contracte de finanțare în cadrul apelului finanțat prin Fondul pentru Modernizare. Aceste contracte sunt parte din Programul-cheie 1, axat pe Surse Regenerabile de Energie și Stocarea Energiei, și au ca scop sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, dedicate autoconsumului pentru entități publice.
Valoarea totală a proiectelor aprobate se ridică la 68.077.227,21 lei, echivalentul a 13.682.764,64 euro. Din această sumă, Fondul pentru Modernizare contribuie cu 62.118.458,89 lei, adică 12.485.118,56 euro. Aceste investiții vor adăuga o capacitate totală instalată de 9,54986 MW în infrastructura energetică a României.