Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, joi seară, că Republica Moldova are nevoie de sprijinul României pentru a face față presiunilor exercitate de Rusia în domeniul energetic. Dependența de resursele utilizate ca instrumente de șantaj, ci nu pentru dezvoltare sau ajutor, reprezintă o situație extrem de dificilă.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic. România intenționează să fie alături de ea, nu doar pe baza acordurilor existente între cele două țări, ci și datorită numeroaselor legături care le unesc și le vor uni mereu.

Ministerul Energiei din România colaborează îndeaproape cu autoritățile moldovene și cu cele europene pentru a gestiona un eventual scenariu în care Gazprom ar decide să sisteze livrările de gaze naturale.

Deja a fost inițiat un plan de acțiune comun, care include dialogul dintre companiile românești și cele moldovenești pentru achiziția de energie electrică, soluții tehnice pentru alimentarea cu energie prin liniile existente, prioritizarea accesului Republicii Moldova la gazele stocate în România în caz de criză și creșterea capacităților de echilibrare operațională pentru gaze.

România dispune de resurse pentru a sprijini țara vecină

România este pregătită pentru iarna în curs și dispune de resurse pentru a sprijini țara vecină, dacă situația o va cere. Potrivit spuselor sale, România și Europa au o datorie morală de a nu abandona Republica Moldova și Ucraina în fața agresiunilor venite din Est, fie ele militare sau sub forma șantajului energetic.

„Frații noștri de peste Prut au nevoie de ajutorul României, în fața presiunilor imense pe care Rusia le pune în ceea ce privește accesul la energie. Nimic nu este mai rău decât să fii dependent de cei care își folosesc resursele nu pentru dezvoltare, nu pentru a ajuta, ci ca armă de șantaj.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic și, așa cum am făcut până acum, nu doar în baza acordurilor pe care țările noastre le au, ci a multor altor lucruri care ne unesc și ne vor uni mereu, vom fi alături de Chișinău.

Ministerul Energiei colaborează strâns cu autoritățile de resort din Republica Moldova și de la nivel european pentru a gestiona situația în eventualitatea în care un scenariu precum sistarea de către Gazprom a livrării gazelor naturale ar deveni realitate. Deja am declanșat un plan de acțiune comun, pentru a evita surprizele:

1. Dialog între companiile românești și moldovenești pentru achiziție de energie electrică, în caz de necesitate, pe baze comerciale.
2. Identificarea soluțiilor tehnice pentru alimentarea cu energie electrică prin liniile deja existente, inclusiv liniile de 110 kV care trec Prutul.
3. Prioritizarea accesului Republicii Moldova la gazele stocate în România, dacă va exista o criză peste Prut, în limitele disponibilului, după asigurarea consumului intern.
4. Creșterea capacităților de echilibrare operațională pentru gaze.

România este pregătită pentru iarna în care am intrat și are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă situația o va cere.

România are o datorie, Europa are o datorie să nu abandoneze Republica Moldova și Ucraina în fața agresiunilor venite de la Est, fie ele sub forma tancurilor, rachetelor și urii, fie prin șantajul barbar în sectorul energetic”, a scris, joi, oficialul român pe Facebook.