Sebastian Burduja: România atinge un record energetic de aproape 8000 MW

Sebastian Burduja anunță o performanță istorică în sistemul energetic al României, cu aproape 8000 MW produși, iar surplusul de 180 MW este deja exportat. Mixul energetic este diversificat și echilibrat, cu 31% din energie provenind din surse eoliene, aproape 2000 MW din hidro, și restul din nuclear, gaz, cărbune, biomasă și stocare în baterii.

Stocarea în baterii a evoluat remarcabil de la 14 MWh la aproape 400 MWh începând cu 2024, susținută de investiții de 400 milioane de euro. În primele trei luni ale anului 2025, au fost adăugate 132 MWh noi.

Dacă ritmul investițiilor continuă, România va adăuga 2500 MW în sistemul energetic național în acest an, inclusiv termocentrala de la Iernut. Fiecare MW nou înseamnă facturi mai mici pentru români și companii și poziționarea României ca un exportator major de energie în regiune.

Postarea inițială a ministrului Sebastian Burduja

„Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național. A bătut bine vântul încă de azi-noapte, iar acum avem o producție record de aproape 8000MW. Acoperim consumul și exportăm 180MW. Pe parcursul zilei, am fost constant net exportatori, și cu peste 1000MW.

Mixul de producție este echilibrat. Avem peste 31% energie eoliană, cu aproape 2500MW. Producția hidro ajunge și ea la aproape 2000MW. Urmează nuclearul, constant și sigur, la 1300MW, și gazul cu 1100MW. Tot energie în bandă vine de la termocentralele pe cărbune, peste 800MW. Apoi biomasă, 76MW, și apare tot mai mult stocarea în baterii (acum 36MW).

Aici avem cu adevărat o revoluție în desfășurare: la început de 2024, aveam doar 14MWh, iar acum avem deja aproape 400MWh, o creștere incredibilă. Nu degeaba am pus la bătaie aproape 400 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru proiecte de investiții pentru stocarea în baterii, care se adaugă la investițiile susținute integral din fonduri private. Doar în primele trei luni din 2025 au fost puse în funcțiune capacități de 132MWh, o performanță excelentă.

Vrem să ținem ritmul investițiilor în acest an. Dacă ne ies toate, vom avea peste 2500MW noi pentru sistemul energetic, inclusiv celebra termocentrală de la Iernut, pentru care facem eforturi supraomenești în fiecare zi. Echipă Romgaz a reușit chiar astăzi să încheie convenții tripartite cu Duro Felguera și General Electric, ceea ce va asigura un ritm mai bun de implementare pentru restul de executat (aproximativ 3%).

Țineți minte: fiecare MW nou înseamnă șansa tuturor românilor și companiilor românești să plătească facturi mai mici și șansa României să devină un mare exportator de energie pentru întreaga regiune. Vom face asta și prea puțin îmi pasă câte interese deranjăm. Înainte, împreună România”, a scris Burduja pe Facebook.

Energie verde ajută la consolidarea poziției României pe piața regională

România își întărește tot mai mult rolul pe piața regională de energie, datorită creșterii exporturilor de energie electrică. Într-o perioadă în care producția de energie eoliană a atins niveluri ridicate, România a reușit să își optimizeze resursele, iar în jurul orei 12:30, diferența dintre producția totală de 7.740 MW și consumul național de 6.400 MW a fost de 890 MW, energia excedentară fiind direcționată către export.

Această creștere a exporturilor nu doar că ajută la consolidarea poziției României pe piața energetică regională, dar reflectă și maturizarea infrastructurii de producție a energiei din surse regenerabile. În acest context, România devine un actor important în tranziția energetică europeană, având o capacitate de producție tot mai mare din surse regenerabile.

Perioada actuală, marcată de o producție eoliană ridicată, reprezintă o oportunitate deosebită pentru România de a obține nu doar prețuri mai competitive pe piața internă, dar și o poziție favorabilă pe piața europeană. Mai multe detalii chiar aici.