România are suficiente rezerve de gaze naturale pentru iarnă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România este pregătită să treacă fără probleme iarna 2025, având rezerve suficiente de gaze naturale. Anunțul vine în contextul în care depozitele de gaze din Uniunea Europeană se golesc rapid, iar speculațiile și dezinformările legate de criza energetică devin tot mai frecvente.

România dispune, în prezent, de aproape 2 miliarde de normal metri cubi (nmc) de gaz în depozite, mult peste necesarul prognozat pentru lunile de iarnă. Consumul zilnic se ridică la 40 de milioane nmc, dintre care 20-25 milioane nmc provin din producția internă, iar restul din extragerea depozitelor. Conform calculelor ministerului, rezervele actuale vor lăsa un excedent de aproximativ 800 de milioane nmc la finalul sezonului rece.

„Avem 2000 de unități stocate, consumăm 20 pe zi, deci în două luni vom consuma 1200 de milioane de normal metri cubi și vom rămâne cu 800 de milioane de normal metri cubi,” a explicat ministrul Burduja într-o postare pe Facebook.

Exporturile de gaze către Republica Moldova

România exportă gaze naturale în Republica Moldova prin intermediul furnizorilor privați, însă aceste tranzacții nu afectează consumul intern. În ultimele zile, aproximativ 5 milioane nmc au fost livrate Moldovei prin gazoductul Iași-Ungheni, care are o capacitate de transport de peste 6 milioane nmc.

Ministrul a subliniat că aceste exporturi reprezintă un sprijin vital pentru frații de peste Prut, fără a compromite securitatea energetică a României.

„Ceea ce România a făcut bine în ultimii ani este investiția în gazoductul Iași-Ungheni. (…) Așa cum acum am prioritizat linia de interconexiune Suceava-Bălți pentru asigurarea accesului fraților noștri la energie electrică din România, în condiții sporite de siguranță” a adăugat ministrul.

Sursa: Dreamstime

România, cel mai mare producător de gaze din UE

Sebastian Burduja a evidențiat că România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, datorită reluării marilor exploatări, precum Caragele, și viitoarelor proiecte offshore din Neptun Deep, programate să înceapă în 2027. Aceste eforturi vor dubla producția națională și vor consolida independența energetică a țării.

„Din 2027 vom scoate gaz din Neptun Deep, ceea ce ne va dubla producția. România devine astfel o țară puternică și cu adevărat stăpână pe soarta ei,” a declarat Burduja.

Ministrul a respins ferm zvonurile conform cărora România ar cumpăra gaze mai scumpe din Ucraina sau că rezervele naționale sunt insuficiente. Dezinformările, spune el, fac parte din campanii menite să submineze încrederea în instituțiile democratice ale României și să promoveze dependența de gazul rusesc.

„Cei care răspândesc astfel de minciuni sunt adversarii independenței noastre energetice. România are gaz, produce gaz, și își ajută frații din Republica Moldova, fără să fie vulnerabilă,” a subliniat ministrul Energiei.