Sebastian Burduja: România are nevoie şi de o Strategie Energetică Naţională
În cadrul unei conferințe care a avut loc joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că proiectele de investiții în producția de energie verde, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt pe cale să fie finalizate conform planificării.
„Am discutat şi a fost practic un consens că România are nevoie şi de o Strategie Energetică Naţională, şi după 17 ani de când precedenta a fost adoptată, sper că nu greşesc. De acolo a început o întreagă saga a revizuirilor, a opiniilor. Cel mai recent este la Ministerul Mediului în analiză şi sperăm să aibă o analiză corectă.
Am luat această decizie să nu includem o listă de proiecte. Avem convingerea că putem să evităm acea evaluare de mediu care ar fi îndelungată, care ar fi subiectul unor contestaţii. Ieri, numele meu a fost proiectat pe barajul de la Răstoliţa, dacă n-aţi văzut ştirile. Alaltăieri, a fost contestat acordul de mediu la Neptun Deep. Este în regulă, suntem bine. Făceam o recapitulare a investiţiilor pe care le avem în producţia de energie verde, despre care organizaţiile de mediu nu vorbesc, dar pot să fac rapid acest calcul. Investiţia 1 din PNRR de 460 de milioane de euro.
Contracte semnate de vreo 300 (milioane euro n.r.), pentru 1.800 megawaţi putere instalată. Majoritatea se vor face, sunt convins, pentru că sunt granturi. E un calendar ambiţios. Cel mai probabil vom putea să şi prelungim puţin, pentru că totuşi PNRR-ul este până în 2026. E un apel întârziat şi piaţa e un pic îngrijorată. Nu aş fi îngrijorat. Proiectele se vor finaliza şi se vor rambursa”, a spus Burduja.
Fondul de Modernizare dispune de 815 milioane de euro
În cadrul conferinței, Burduja a discutat detaliile despre investițiile în producția de energie verde și despre fondurile alocate pentru aceste proiecte. Oficialul a subliniat importanța Fondului pentru Modernizare, care dispune de o alocare totală de 815 milioane de euro. Din această sumă, 400 de milioane de euro sunt destinați pentru proiectele de producție de energie verde, iar 415 milioane de euro sunt alocate pentru autoconsum.
Burduja a explicat că estimările curente sugerează o capacitate de aproximativ 1.800 de megawați pentru proiectele de producție de energie verde, menținându-se aceeași cifră, plus capacitatea de autoconsum care urmează să fie relansată, deoarece bugetul disponibil nu a fost complet acoperit. De asemenea, a menționat că cererile depuse până acum reprezintă aproximativ un sfert din bugetul alocat, adică în jur de 100 de milioane de euro, și a indicat că este posibil să fie adăugați încă 1.000 de megawați la această capacitate.
Ministrul Energiei a discutat și despre schema contractelor pentru diferență (CfD), pentru care recent a fost stabilit un calendar public, disponibil în Monitorul Oficial din vinerea trecută. Burduja a încurajat studierea atentă a regulilor de licitație publicate, subliniind dorința de a avea o licitație competitivă, cu un preț maxim mai mic decât estimarea inițială, în conformitate cu situația actuală a pieței, comparativ cu prognozele de acum doi ani.
Inițiativele vor contribui cu aproximativ 7.500 de megawați
În ceea ce privește schema CfD, Burduja a precizat că aceasta va include o capacitate totală de 5.000 de megawați, din care 1.500 de megawați vor fi disponibili în acest an, iar 3.500 de megawați vor fi alocați anul viitor. De asemenea, a menționat un apel destinat autorităților publice, cu un buget de jumătate de miliard de euro, care ar putea adăuga cel puțin 500 de megawați suplimentari. Printre inițiativele incluse se numără și SPV-urile Complexului Energetic Oltenia, finanțate din Fondul pentru Modernizare, ce vor contribui cu încă 700 de megawați.
În total, Burduja estimează că toate aceste inițiative vor contribui cu aproximativ 7.500 de megawațiSebastian Burduja: România are nevoie şi de o Strategie Energetică Naţională, fiind co-finanțate semnificativ din fonduri nerambursabile, inclusiv PNRR și Fondul pentru Modernizare, plus ElectricUP. Ministrul a anunțat că ElectricUP 2 va fi lansat curând, cu ghidul programului așteptat să fie publicat săptămâna viitoare, cu apelul de finanțare programat pentru 1 octombrie.
Sebastian Burduja a încheiat printr-o prognoză optimistă, estimând o capacitate totală de 8.000 – 10.000 de megawați până în perioada 2028-2030. El a menționat și alte investiții planificate, în valoare de aproximativ 3.500 de megawați, inclusiv grupuri pe gaz de la Mintia și Ișalnița, care funcționează bine, și grupuri de la Turceni, care au performanțe mai scăzute.
Burduja a exprimat speranța că se va obține întregul buget de 360 de milioane de euro solicitat pentru modernizarea CET-urilor, la Comitetul din 22 octombrie. De asemenea, a menționat că sunt deja semnate contracte pentru Craiova, cu o capacitate de 300 de megawați, și pentru alte orașe importante precum Constanța, Arad și Râmnicu-Vâlcea.