Sebastian Burduja a anunțat că Centrala termoelectrică de la Iernut va fi finalizată în luna decembrie

La conferința cu tema „Provocări pentru și de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic, Burduja a comunicat că investițiile în zona de gaz sunt în grafic pentru Neptun Deep și pentru Iernut. El a adăugat că, în urma unei discuții avute săptămânile trecute cu antreprenorul Duro Felguera, se pregătesc să sărbătorească finalizarea acestei investiții la începutul lunii decembrie.

Burduja a menționat că domnul Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Național, se bucură cel mai mult de această realizare, deoarece Iernutul se află în centrul sistemului energetic românesc. De asemenea, a subliniat că Mintia se încadrează în grafic. El a menționat că a observat recent imagini cu o turbină de dimensiuni record care urmează să fie livrată în România, ceea ce înseamnă o putere instalată de 1.700 de MW.

„În ceea ce priveşte investiţiile în zona de gaz, avem totul în grafic pentru Neptun Deep, avem totul în grafic pentru Iernut. La început de decembrie – am vorbit săptămânile trecute cu antreprenorul Duro Felguera – ne pregătim să fim acolo cu toţii şi să marcăm în sfârşit această investiţie. Ştiu că domnul Ivan (Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional, n.r.) e cel mai bucuros că e în centru, este în inima sistemului energetic românesc Iernutul. Vom avea, deci, o investiţie finalizată şi extrem de importantă: centrala pe gaz, modernă, la Iernut. Apoi, într-adevăr, şi Mintia este în grafic. Chiar zilele trecute am văzut imagini cu turbina de dimensiuni record care urmează să fie livrată în România – şi asta înseamnă 1.700 de MW putere instalată”, a menţionat Burduja, la conferinţa cu tema „Provocări pentru şi de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic.

Construirea centralei în cogenerare de la Craiova

Ministrul a menționat că există planuri referitoare la construirea centralei în cogenerare de la Craiova, având o capacitate de 300 MW, cu finanțare din PNRR.

Ministrul a menționat că în continuare funcționează pe cărbune în acea locație. El a informat că procedurile de achiziție sunt în curs de desfășurare și că toate contractele premergătoare au fost semnate. Ministrul a discutat, de asemenea, despre Neptun Deep 2027, subliniind că România are șanse să devină primul producător de gaz din Uniunea Europeană.

Acest gaz ar putea fi folosit pentru producția de energie electrică în noile capacități la care se lucrează. El a menționat și proiectele referitoare la Işalniţa și Turceni, care vor aduce încă 1300 de MW. Ministrul a remarcat că lucrurile progresează în aceste proiecte și că din punctul său de vedere, evoluțiile sunt pozitive.

„Acolo, în continuare, funcţionăm pe cărbune. Aşa cum ştiţi, se desfăşoară procedurile de achiziţie, s-au semnat toate contractele premergătoare. Am vorbit de Neptun Deep 2027, România are toate şansele să fie primul producător de gaz din Uniunea Europeană şi acest gaz va putea fi valorificat în energie electrică, în toate aceste noi capacităţi la care se lucrează – şi nu sunt singurele. Categoric avem şi Işalniţa, avem şi Turceni, deci încă 1300 de MW. Şi acolo lucrurile progresează şi sunt bune din punctul meu de vedere”, a adăugat ministrul.