Ministrul Energiei dă asigurări că avem cele mai mici prețuri din UE
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că România continuă să aibă printre cele mai mici prețuri la energie electrică și la gaze naturale din Uniunea Europeană (UE).
În primul trimestru al anului 2024, România a avut al patrulea cel mai mic preț la gaze naturale și al cincilea la energie electrică din blocul comunitar. Guvernul României este încrezător că această tendință va continua și în trimestrul al doilea al anului 2024 datorită ajustării și prelungirii schemei de plafonare a prețurilor până la 31 martie 2025.
Deși perioada caniculară a adus prețuri mai mari pe piețele spot, ele nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării. Din datele primite pentru luna iunie de la principalii furnizori de energie electrică, prețurile facturate au fost cu până la 14% mai mici decât plafonul stabilit, protejând astfel consumatorii și bugetul de stat.
„Investițiile strategice sunt prioritare pentru noi. Săptămâna trecută am semnat alte 25 de contracte de finanțare în valoare de peste 3,5 miliarde de lei pentru modernizarea rețelelor electrice de distribuție. În total, am atras pentru rețele, finanțări europene nerambursabile de aproape 7,5 miliarde de lei, mai mult decât în ultimele trei decenii!
Și veștile bune continuă: în toamnă lansăm un apel competitiv pentru investiții în capacități de stocare a energiei electrice, în valoare de 150 milioane de euro. Principala preocupare a mea și a echipei de la Ministerul Energiei rămâne protejarea consumatorilor și asigurarea accesului la energie la prețuri corecte, acum și în viitor. Înainte împreună!”, a scris, vineri seară, Sebastian Burduja pe contul său de Facebook.
Peste 5.000 de gospodării din România nu au acces la electricitate
Totuși, peste 5.400 de gospodării din România nu au acces la electricitate, fiind afectate peste 11.600 de persoane, dintre care mai mult de 4.700 sunt minori. Familiile respective trăiesc în întuneric, fără posibilitatea de a avea un frigider sau o mașină de spălat din cauza lipsei electricității. Sărăcia energetică reprezintă o problemă reală pentru mulți români, mai ales pentru cei din zonele montane. Județele cu cele mai multe locuințe locuite permanent care nu au acces la energie electrică sunt Covasna, Satu Mare și Suceava.
În primăvară, Asociația Energie Inteligentă a lansat registrul național al caselor fără energie electrică, realizat în parteneriat cu Ministerul Energiei și parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice. 87% din casele locuite, fără energie electrică, nu au cadastru, ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. 64% din persoanele care locuiesc în aceste case au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România. Astfel că, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior, ar face dificilă plata energiei electrice consumată.