România își va achita datoriile către Agenția Spațială Europeană
România își va achita datoriile către Agenția Spațială Europeană (European Space Agency – ESA), plătind prima tranșă pentru 2023 în curând. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).
Potrivit sursei citate anterior, din cauza datoriilor acumulate, țara noastră își pierduse dreptul de vot, care a fost recâștigat abia anul trecut, după plata unei tranșe importante. Guvernul României a aprobat o hotărâre pentru plata contribuției financiare restante și a contribuției financiare parțiale pentru 2023 la Agenția Spațială Europeană.
România va achita suma de 273.735.232 lei, reprezentând contribuția financiară restantă pentru anii anteriori, dar și prima tranșă a contribuției financiare pentru acest an la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene.
„Anul trecut Guvernul României a reușit să recupereze dreptul de vot pentru țara noastră în cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), prin plata unei părți importante din datoriile acumulate în perioada 2017-2019. Astăzi am stabilit o nouă premieră: România și-a achitat absolut toate datoriile la ESA și își plătește inclusiv prima tranșă aferentă anului 2023. Este un nou semnal puternic de sprijin pentru întreaga comunitate de cercetare românească. Participarea României la programele Agenției Spațiale Europene aduce beneficii cuantificabile.
Prin programele ESA, s-a obținut un retur al contribuției naționale de 86% pentru perioada în care contribuția a fost achitată, capacitățile naționale permițând creșterea acestuia la 100%, un procent superior celui obținut în programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene. ESA garantează statelor membre care sunt cu plățile la zi, deci acum inclusiv României, un retur de minimum 93%”, a declarat, joi, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, potrivit unui comunicat de presă.
Cum pot fi utilizați banii alocați prin Agenția Spațială Europeană?
Sumele alocate prin Agenția Spațială Europeană pot fi utilizate de institutele de cercetare naționale, de universități și de companii de înaltă tehnologie din țara noastră pentru a le permite accesul la tehnologiile din patrimoniul ESA, în vederea dezvoltării și promovării de capacități naționale de cercetare, educaționale și industriale, în domeniile spațial, aeronautic, securitate și alte domenii conexe.
De asemenea, participarea României la programele ESA creează noi locuri de muncă de înaltă calificare în cadrul celor 294 de entități românești eligibile pentru a încheia contracte cu ESA, asigurând un retur garantat și un factor de multiplicare semnificativ pentru economie.