Sebastian Burduja: România va avea peste 10 mii de MW din energie solară și eoliană, în următorii 3-5 ani

În următorii trei până la cinci ani, România va adăuga 10.000 MW de energie solară și eoliană în plus față de capacitatea actuală și va încorpora 3.500 MW din centrale pe gaze modernizate, a declarat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC).

„Acum, energia este în centrul vieţilor noastre. Literalmente, alimentează viaţa noastră de zi cu zi. Este vorba despre prosperitate şi standarde de viaţă. Este vorba despre competitivitatea economică. Este vorba despre direcţia în care mergem ca lume liberă. Şi acum avem această întrebare, foarte dificilă, cum vom realiza securitatea şi competitivitatea şi vom proteja şi mediul?

Pot să vă spun puţin despre ce a făcut România, şi primul lucru pe care ne-am bazat a fost injectarea unei mari sume de bani cu ajutorul UE şi al partenerilor noştri în sectorul energetic. Şi cifrele sunt uimitoare. În următorii trei până la cinci ani, vom avea mai mult de 10.000 de megawaţi de energie solară şi eoliană, în plus faţă de cât avem deja. Vom avea 3.500 de MW în centrale pe gaz modernizate. Am investit deja 1,5 miliarde de euro în bani de grant în reţelele noastre”, a spus Burduja.

România ar putea avea primul SMR din lume

Ministrul a subliniat că România pune un accent deosebit pe inovație, menționând că ziua de miercuri reprezintă un moment important, deoarece proiectul reactorului modular mic de la Doicești avansează acum în faza studiului de fezabilitate. La finalul acestei etape, va fi luată decizia finală privind investiția.

Ministrul Energiei a subliniat că este foarte mândru de compania Nuclearelectrica pentru că a fost lider în tot acest efort. De asemenea, Burduja a s-a declarat mulțumit de compania românească Nova, parteneră în proiectul RoPower, și față de companiile americane Nuscale și Fluor implicate. Oficialul a menționat despre reconversia unei vechi centrale pe cărbune, care a fost demolată pentru a face loc unei centrale moderne cu reactoare modulare mici, descris drept „un miracol al ingineriei moderne”.

Reprezentantul Guvernului a adăugat că, dacă totul decurge conform planului, în 2029, posibil 2030, speră ca România să aibă primul SMR (Small modular reactor) din Europa, poate chiar din lume. A subliniat că nu se teme de provocări, ci le îmbrățișează.

Reprezentanți de rang înalt din sectorul energetic public și privat s-au întâlnit marți și miercuri la Palatul Parlamentului, pentru a participa la cea de-a cincea reuniune a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC). Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Energie al SUA, Ministerul Energiei din România și Atlantic Council. Reuniunea ministerială de miercuri s-a axat pe rolul politicii industriale în îndeplinirea obiectivelor transatlantice de securitate energetică și schimbări climatice.