Sebastian Burduja, despre situația actuală a sectorului energetic din țară
Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România, a transmis un mesaj puternic legat de situația actuală a sectorului energetic din țară, în contextul dezbaterilor despre prețurile la energie.
El a demontat o „minciună” vehiculată de extremiști, care susțineau că românii plătesc cel mai scump curent și gaz din Europa, subliniind că, de fapt, România se află pe locul patru în Uniunea Europeană la prețurile cele mai mici pentru gaz și pe locul cinci la energie electrică.
,,Știți minciuna extremiștilor cum că România plătește cel mai scump curent și gaz din Europa? Și că, vezi Doamne, ce bine ar fi fost să apelăm și noi la gazul ieftin rusesc?! Ei bine, au sosit noile date Eurostat și confirmă un adevăr valabil încă de când am preluat ministerul energiei: românii plătesc al patrulea cel mai IEFTIN gaz și al cincilea cea mai IEFTINĂ energie electrică dintre toate statele membre ale Uniunii Europene! ”
Ministrul a evidențiat succesul măsurii de plafonare a prețurilor, care a ajutat la menținerea costurilor sub control pentru milioane de români și a protejat gospodăriile în fața creșterilor mari de prețuri. În acest context, Burduja a vorbit despre necesitatea ca România să devină independentă energetic și să își diversifice sursele de producție pentru a nu mai depinde de alți furnizori externi, în special de gazul rusesc, despre care extremiștii sugerau că ar fi o soluție ieftină.
România a pierdut capacități semnificative de producție
Ministrul a subliniat că în ultimii ani România a pierdut capacități semnificative de producție, iar în perioada 2009-2022 au fost închise peste 7.000 MW, echivalentul a zece reactoare nucleare de la Cernavodă. Totuși, în ultimii doi ani, țara a reușit să adauge capacități de producție semnificative, atingând un record de 1200 MW în 2022 și 619 MW în 2023. Acest lucru, a spus Burduja, înseamnă facturi mai mici pentru români, un trai mai bun și o economie mai competitivă.
Mai mult, România beneficiază de investiții semnificative în sectorul energetic, cu un total de 14 miliarde de euro, dintre care majoritatea sunt fonduri nerambursabile, și cu un obiectiv ambițios pentru acest an: punerea în funcțiune a unor capacități de producție de 2400 MW, dublu față de anul trecut.
Burduja a menționat că sunt în derulare proiecte majore de infrastructură energetică, inclusiv centrale pe gaz și inițiative în domeniul energiei eoliene și solare, iar aceste investiții vor contribui la asigurarea unei independențe energetice mai mari pentru România.
” Avem în derulare investiții de 14 miliarde de euro, bani nerambursabili, iar obiectivul ambițios pentru acest an este de a pune în funcțiune capacități de producție de 2400 MW, dublu față de anul trecut! Dacă totul merge bine, vom stabili un nou record după 2012 (3476MW), cel mai bun an de după 1989.”
Concluzionând, Burduja a transmis un mesaj de optimism, subliniind că România are un plan clar pentru a deveni un lider energetic în Europa, prin creșterea capacităților interne de producție și prin menținerea prețurilor accesibile pentru cetățeni și companii.
,,Avem în lucru în stadiu avansat proiecte precum Iernut, Mintia, Răstolița, dar și noi inițiative pe zonele de energie eoliană, solară și soluții de stocare. Vă voi ține la curent cu toate aceste evoluții.
Aceste investiții reprezintă nu doar un răspuns la nevoile imediate ale țării noastre, ci și un semnal clar privind determinarea de ne consolida poziția de lider în domeniul energiei, asigurându-ne securitatea și independența energetică, dar mai ales prețuri mai mici pentru România și pentru Europa. Înainte, împreună! „