Sebastian Burduja: Doresc să evit o creștere a prețului la factură pentru români
„Noi ca ministerul suntem în proces de actualizare a Planului Național Integrat în energie și schimbări climatice, el are ca termen martie 2024.
Vom contura o strategie în perioada următoare.
Este important să setăm ținte ambițioase și să arătăm că România este un lider regional și că își propune o energie cât mai verde, dar înainte de a fi verde, trebuie să fie sigură și ieftină pentru toți românii.
De asemenea, să nu setăm ținte prea înalte pentru că atunci putem avea o problemă cu care România s-a mai confruntat și anume să nu le atingem, în orizontul de timp asumat și să intervină anumite sancțiuni.
Trebuie să ne concentrăm pe ideea energiei verzi pentru că acesta este viitorul.
O altă nuanță este nuclearul. Ne dorim ca în 2030 să vedem Unitățile 3, 4 plus Reactoarele modulare mici și asta este o direcție strategică asumată de România.
Toate studiile arată că la nivel European, necesarul de stocare este în jur de 200 gigawati.
Noi am semnat la Ministerul Energiei, PNRR plus Fondul pentru modernizare, până acum 5,5 miliarde euro.
Aceasta este valoarea proiectelor deja contractate.
Pe contractele pe termen lung, nu e simplu, problemele sunt ancorate în schemele de compensare, plafonare și atunci nu vrem să bulversăm piața.
Doresc să evit o creștere a prețului la factură pentru români, în anul următor sau până piața va fi stabilă”, a spus Sebastian Burduja.
Ce se va întâmpla cu facturile la energie
Veste bună pentru toată România! Schema de plafonare a energiei va fi menținută în continuare, arată ministrul Energiei. Sebastian Burduja spune că a văzut un studiu care arată că dacă nu ar fi existat măsuri de sprijin, atunci bugetul unei familii s-ar fi dus în proporție de 17% către gaz.
Ministrul Energiei a mai precizat că aceste cheltuieli au fost de 7% cu măsurile în vigoare. Potrivit lui, aceste măsuri au contat foarte mult.
”Categoric da, se menţin (măsurile de protecţie pentru populaţie – n.r.). Am văzut studiul european, există şi un alt studiu care a arătat că, în lipsa unor măsuri de sprijin, din bugetul unei familii cheltuielile aferente gazului s-ar fi dus spre 17%. Având în vedere măsurile de sprijin, au fost în jur de 7%, deci au contat foarte mult aceste măsuri (…)” spune ministrul.
De asemenea, ministrul a spus că schema de la noi a fost generoasă. Datele arată că cinci mii de gospodării au beneficiat de schemă.
Aceste gospodării au avut un consum lunar sub 100 de kW/h, drept urmare au plătit aproape 35 de lei pe factura la curent.
„(…) inclusiv în România, unde schema a fost destul de generoasă, discutăm de cinci milioane de gospodării, aproximativ, care au avut un consum lunar sub 100 de kW/h şi au plătit undeva la 35 de lei factura la curent, ceea ce este o sumă rezonabilă”, arată ministrul Energiei.
Va fi păstrată schema de plafonare a energiei
Sebastian Burduja a mai spus că își dorește ca schema să fie menținută și în acest an. El spune că ne putem aștepta la o creștere de prețuri mai ales în luna februarie, atunci când consumul va fi mare dacă iarna va fi grea.
„Ne dorim să păstrăm această schemă pentru că, dacă astăzi avem preţuri în piaţă mai mici decât acum un an, categoric mai mici, este o poză în timp, ne putem aştepta la o dinamică în creştere a preţului, mai ales la gaze naturale, în perspectiva sezonului rece, în special în jurul lunii februarie, când este tot mai greu de extras gaz din ceea ce am înmagazinat, consumul este posibil să fie mare dacă vom avea o iarnă foarte grea”, arată el.